Waarom ruikt kattenurine zo erg?
Urine kan een vervelende geur hebben maar er is misschien geen geur zo sterk dan die van kattenurine.
En nog lastig weer weg te krijgen ook.
Maar waarom ruikt kattenpis dan zo erg?
En waarom ruikt kattenurine zo veel erger dan honden- of mensenurine?
Laten we eerst even kijken naar de verschillen tussen sproeien en plassen.
Sproeien of plassen van de kat
Er zit echt veel verschil tussen plassen en sproeien?
Sproeien van de kat
Bij sproeien gaat een kat bij een verticale oppervlakte staan, kromt de rug een beetje en sproeit met trillende staart een beetje urine tegen dat oppervlak.
En als katers dat doen stinkt dat behoorlijk.
Overigens is het zo dat zowel poezen als katers sproeigedrag (kunnen) vertonen.
De kans dat een niet-gecastreerde kater gaat sproeien in huis is bijna 100%. Bij sommige katten kan het een paar jaar duren voordat ze ermee beginnen, maar vroeg of laat voelen ze de behoefte en gaat het feest beginnen.
Er zijn katten bekend die urine tegen muren, meubels, hoge apparaten, stereo-installaties, videorecorders en magnetrons op het aanrecht sproeiden; in een zo’n geval veroorzaakte een kat brand door tegen/in een stopcontact te sproeien.
Soms kan het verplaatsen van de meubels in huis sproeireacties oproepen.
Plassen van de kat
Plassen van een kat gaat altijd vanuit zithouding.
De kat plast dus op de ondergrond.
De beste manier om urinegeur van een kat te laten verdwijnen is het gebruik van UF2000
Waarom ruikt kattenurine zo sterk?
De sterke geur komt omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Een kat kan een grote hoeveelheid water uit hun urine absorberen.
Veel katten zie je dan ook weinig drinken.
Veel minder dan bijvoorbeeld honden.
De lus van Henle (het deel van de nieren dat resulteert in filtratie en concentratie) is zo goed in het uitpersen van elke druppel absorbeerbaar water dat er een concentratie over blijft die zorgt dat de urine erg vies ruikt.
Katten hebben dus veel sterker geconcentreerde urine dan honden. Honden urine is veel meer verdund, wat betekent dat het minder vies en minder geel van kleur is dan katten.
Hoe voorkom je dat de kat op de bank plast?
Als jouw kat buiten de kattenbak plast en bijvoorbeeld op de bank gaat urineren zul je snel de oorzaak van dit gedrag moeten vinden.
En dat is niet altijd eenvoudig want iedere kat is anders en zal het daarom om een andere reden doen.
Medische oorzaak
Ga naar een dierenarts en laat je kat onderzoeken. Zo kun je een medische oorzaak van het gedrag uitsluiten of juist bepalen.
Vooral blaas- en nierproblemen kunnen de oorzaak zijn en beide problemen zijn niet altijd zichtbaar. Toch kunnen dit oorzaken zijn dat je kat buiten de kattenbak plast of sproeit. Bij nieraandoeningen en blaasgruis bijvoorbeeld, is het plassen zó pijnlijk dat de kat de kattenbak associeert met pijn en daar dus niet meer op gaat.
Neem je kat mee voor een kort onderzoek en een paar routinetests.
Zo weet je waar je aan toe bent en kan je dierenarts mogelijk een medische oorzaak als urineweginfectie, urinekristallen, blaasgruis, blaassteen, nieraandoeningen en diabetes uitsluiten.
De kattenbak
Katten zijn kieskeurig over een schone kattenbak, vooral als
ze delen met een of twee katten. Houd er rekening mee dat u nog een kattenbak
zou moeten hebben dan het aantal katten in huis. Dus als u één kat bezit, moet
u twee kattenbakken hebben en deze één keer per dag scheppen.
Katten houden ervan in alle rust hun behoefte te doen. Zet een kattenbak niet bij een drukke achterdeur, in een gang of in een kamer waar veel drukte is. Zet de kattenbak ook niet naast een wasmachine of droger, de kat kan heel erg schrikken van het geluid. Hangt er iets “engs” boven de kattenbak? Dit kan een theedoek zijn, of een jas, of iets anders dat de kat als bedreigend kan ervaren.
Ook de kattenbak zèlf kan het probleem zijn. Veel mensen zijn enthousiast over de kattenbakken met deksel en een deurtje erin. Dit kan voor veel katten een bijzonder vervelende ervaring zijn. Katten zijn heel schoon en vinden het bijzonder onaangenaam in een afgesloten hok met stank te zitten. Probeer eens of de kat wel op een kattenbak gaat zonder deksel. Gaat dat goed, dan kunt u de deksel terugplaatsen. Doe de kat echter een plezier en laat het deurtje eruit.
Mocht u problemen hebben met onzindelijkheid van (een van uw) katten, experimenteer dan eens met meer kattenbakken, kattenbakken op andere en meerdere locaties in huis, verschillende modellen (met kap, zonder kap, lage instap, etc.).
Kattenbakvulling die u beter niet kunt kiezen Houtkorrels zijn een belangrijke oorzaak van onzindelijkheid. De korrels zijn hard aan de poten, maar belangrijker is dat het bijna ondoenlijk is om de plas eruit te scheppen. Het hout verkruimelt en er blijft relatief veel urine in de bak achter. De eigenaar ruikt hout, de kat ruikt plas. Silica-korrels zijn nog erger.
Volgens de fabrikant kunt u het dit tot drie weken in de bak laten, de urine zou u er steeds weer doorheen kunnen scheppen. Ook deze vulling is hard aan de poten en heeft bovendien een sterke geur door de chemische toevoegingen. Dit wordt er zeker niet beter op als er keer op keer op geplast wordt. Het is prima als uw kat het goed doet op houtkorrels of silica-kattenbakvulling, maar plast uw kat in huis of buiten de bak, stap dan zo snel mogelijk over op zacht, klontvormend kattengrit met een fijne structuur.
Een andere trend is kattenbakvulling met een geur. Naast kattengrit met babypoedergeur en lavendelgeur is er ook een variant met citroengeur (katten hebben een hekel aan citrusvruchten!) en zelfs kattengrit speciaal voor katers.
Katten houden helemaal niet van al die geurtjes. Katten ruiken 14 keer beter dan mensen en heel veel geuren die wij lekker vinden, zijn voor hen heel onaangenaam. Dit geldt ook voor luchtverfrissers en sprays die in en rond de kattenbak worden gebruikt.
Veranderingen in de omgeving
Uw kat plakt mogelijk buiten de kattenbak vanwege een plotselinge verandering in zijn omgeving. Met andere woorden, uw kat kan zijn angst op u afschudden door te maken waar hij niet hoort te maken! Overweeg of er nieuwe stressoren in zijn leven zijn en hoe je zijn blootstelling aan deze mogelijke factoren kunt minimaliseren.
Onzijdig (en steriliseren!)
Mannelijke katten die niet zijn gefixeerd, hebben het toegevoegde effect van testosteron, waardoor hun urine nog stoffelijker ruikt. Onzijdig uw kat vóór de leeftijd van acht tot negen maanden om deze extra stinkiness te bestrijden en om gedragsproblemen zoals het merken of spuiten rond het huis te minimaliseren.
Toch urine?
Ergens geplast of gepoept, waarmee maakt u het schoon? Als uw kat per ongeluk haar behoefte op de verkeerde plek doet, kan de geur een reden zijn om dezelfde plek vaker te gebruiken. De beplaste of bepoepte plaats zal direct grondig schoongemaakt moeten worden.
Gebruik hiervoor geen azijn, dat bevat stoffen die ook in kattenurine zitten. Dit geldt zowel voor keukenazijn als voor schoonmaakazijn.
Chloor of bleek is ook ongeschikt om te gebruiken als u huisdieren hebt.
Het beste kunt u een Biotex-sopje gebruiken, omdat de enzymen daarin de eiwitten in de urine afbreken en zorgen voor een schoon en geurloos resultaat. Soda is een veilig en goed middel om het huis mee te poetsen en de vloer mee te dweilen.
Liesbeth Puts, kattengedragsdeskundige, adviseert daarnaast het volgende: voor ongelukjes op de bank, of als de urine in de houten of betonnen vloer is getrokken, kunt u het beste een commercieel product gebruiken.
Zij heeft zelf goede ervaringen met Ecodor UF 2000.
De meest effectieve manier om kattenurine geur kwijt te raken, is met enzymreinigers, die het zuur in de urine van de kat afbreken en zo helpen de geur te verwijderen. Deze reinigingsmiddelen bevatten natuurlijke enzymen en nuttige bacteriën om zich te ontdoen van de slechte bacteriën die de onaangename geuren veroorzaken.
Meer tips zijn te vinden in De Grote Kattenencyclopedie van Ester Verhoef