Leer reinigen en onderhouden

de meubelreiniger leer reinigen

Over leer valt weel te vertellen.
Bijvoorbeeld over de oorsprong van het leer (van welk dier) en de wijze van bereiden (leerlooien).
Ook voor meubels worden heel veel verschillende soorten leder gebruikt. Het verschil zit dan in bijvoorbeeld de dikte, soepelheid, zachtheid en afdekking. Maar ook of er wel of geen littekens in zitten en hoe deze gecorrigeerd zijn. Een meubelbouwer moet oppassen dat hij geen dun of zwak leer gebruikt voor de zitplaatsen.

Voor een advies over onderhoud en reiniging beperken we ons vooral tot de toplaag van het leer.
Bij de Meubelreiniger maken we daarom een simpel onderscheid tussen 2 verschillende soorten afdekking: gedekverfd leer en analine/semi-analine leer.

Gedekverfd leer

Lederen meubels reinigenAfgedekt of gedekverfd leer is het makkelijkst te onderhouden. Het is niet echt kwetsbaar. Het leder is dicht van structuur en vuil kan er niet of moeilijk in trekken.

De voor uw meubel gebruikte huiden worden voorzien van een dekkende verflaag en finishlaag. Deze deklaag beschermt uw leder tegen het intrekken van vocht en geknoei van kinderen en volwassenen.

Voordelen van gedekverfd leder;

Gedekverfd leer is erg duurzaam, slijtvast, zeer goed uv-bestendig en kleurvast. Kleuren zijn uniform en alle gebreken aan de huid worden gemaskeerd door de toplaag.  Gedekverfd leer is eenvoudig zelf schoon te maken en te onderhouden.

Nadelen van gedekverfd leder;

Nadeel is wel dat dit soort leer vaak wat kouder en harder aan voelt. Het leer “ademt” minder goed en daardoor duurt het gewoon langer voordat het uw lichaamswarmte heeft opgenomen.
Door verkeerd of geen onderhoud kan de toplaag gaan barsten of slijtage vertonen.

Analine/semi-analine leer

analine leren bank reinigenAniline leer is een open leersoort. Dit betekent dat alles wat erop gemorst wordt er ook echt intrekt.
Dit geeft een analine leren meubel als een bank een “geleefd” effect. Uw levensstijl is als het ware zichtbaar in uw analine leren meubel. Analine leer is dus een erg kwetsbare leersoort.
Voorbeelden van analine leer zijn suède, pilotenleer, nubuck en buffelleer.
Voordelen van aniline leder;

De meest natuurlijke leersoort die er is. Dit leersoort voelt zacht aan en toont al de natuurlijke tekeningen van de originele huid. Analine leer voelt lekker warm in de winter en koel in de zomer.

Nadelen van aniline leder;

Doordat er geen beschermende laag is aangebracht neemt het leer alles goed in zich op (absorberen). Het is dus erg gevoelig voor vlekken en verkleuring. Maar ook vloeistoffen en huidvet trekken er snel en makkelijk in.

Semi-aniline leder

Semi-aniline leder zit tussen afgedekt en analine leder in. Het is niet helemaal open en daarom trekken vloeistoffen en minder snel in. Ook wat betreft de “look & feel” zit het tussen gedekverfd en analine leer in.

Bycast of bicast leer

Hier toch ook nog maar even een paar leersoorten bespreken die we wel tegenkomen maar waar we als Leerreiniger weinig mee kunnen doen.

bicast leerAls een klant ons belt met het verzoek om het leer te komen reinigen omdat het plakt weten we al dat we te maken hebben met bicast leer.

Wat is het?

Bicast of bycast leer wordt gemaakt vanuit het splitgedeelte van de huid. Dit deel van het leer is minder duurzaam, minder soepel en minder sterk. Het leer wordt voorzien van een dikke polyurethaan toplaag.

Bicast leer is te herkennen aan de hoogglans van het oppervlak. Op deze wijze kan men op een voordelige manier meubels produceren die toch de term “echt leder” dragen. Door de dikke polyurethaan toplaag worden slechte plekken in het splitleder gemaskeerd. Maar problemen ontstaan vaak pas na jaren.

Als de polyurethaan toplaag versleten is gaat het leer eronder plakken.
Dit is niet meer te herstellen.
Onderhoud van bicast leer met de gangbare leeronderhoudsproducten als leercrème heeft geen effect.
Je smeert tenslotte toch ook geen creme op plastic!

Alleen het bijwerken van de polyurethaan laag zal periodiek moeten plaats vinden.

Wat voor leer heeft u?

Om te testen of uw leder een analine soort of gedekverfd leer is drukt u een natte duim al draaiend tussen de 5 en 7 seconden op het leer. Blijft er een zichtbare donkere plek achter (water is in het leer getrokken)?
Dan heeft u zeker te maken met een aniline soort leder.

Wanneer er geen donkere natte plek zichtbaar is heeft u te maken met gedekverfd leder.

Lees HIER over het reinigen en onderhouden van gedekverfd leer!

Lees HIER over het reinigen en onderhouden van analine/semi analine leer!

Vraag nu een offerte voor het reinigen van je leren bank