Rookgeur uit meubels, auto en kamer verwijderen

Waardoor ontstaat die vieze rookgeur?

Beetje rare vraag natuurlijk. Want die rookgeur of nicotinegeur ontstaat uiteraard door roken. Klopt!
Maar veel andere luchtjes trekken vanzelf weer weg. Maar als er in een ruimte gerookt wordt zal de rookgeur overal intrekken: de muur, de vloer, het plafond en de meubels.

rookgeur in huis verwijderen

Hoe steviger en hoe langer er gerookt is, hoe groter de “schade” aan de woning en meubels zal zijn.

Ook als je in je auto rookt zal alles in je auto die rooklucht opnemen. Net als in je lichaam (maar daar hebben we hier maar niet verder over).

Maar je hoeft niet zelf te roken last van rookgeur te hebben. Je kunt enorm last hebben van andere mensen in je buurt die roken. Dat kan op straat zijn als de persoon die voor je loopt rookt.

Op een terras als er naast je iemand een sigaar opsteekt. Maar ook als je in je eigen tuin zit en je buren roken. Of de rooklucht komt eenvoudig je huis binnen door een open raam of via ventilatieschachten en blijft dan hangen.

Het is algemeen bekend dat een roker zelf geen last van die onaangename rookgeur. Er kan echt een vieze rooklucht om een roker heen hangen en in zijn/haar kleren zitten. En dit is iets wat de roker zelf niet ruikt maar de mensen in de directe omgeving echt wel. En die kunnen daar last van hebben.

Wekelijks krijgen we wel een klant aan de lijn die op Marktplaats of bij een collega een mooie tweedehands stoffen of leren bank of stoel heeft gekocht. Blij met de aankoop en direct geplaatst in de woonkamer.

Maar dan de volgende ochtend, wat een vieze rookgeur (of nicotinegeur)  in de kamer. Ah jakkes het komt uit die bank/stoel. Waarom is dat ons bij het kopen niet opgevallen?

Terugbrengen gaat niet want de garantie was tot aan de deur (hun buitendeur wel te verstaan).
Maar er moet wel iets gebeuren.
En dus bellen of mailen ze de Meubelreiniger met de vraag “kunt u mijn bank komen reinigen want ik wil die vieze rookgeur eruit hebben?”

En natuurlijk kunnen we de bank, fauteuil of eetkamerstoelen reinigen maar we kunnen alleen de meubelstof reinigen en komen niet in het binnenste van een bank.

En natuurlijk zal het reinigen van de meubelstof wel wat verlichting geven want al het vuil wordt eraf gehaald en daarmee ook een laag die door roken is ontstaan.

Maar garanties geven dat na een reiniging de rooklucht verdwenen zal zijn kunnen wij je niet geven.

Hoe rooklucht verwijderen uit je meubels?

Maar die vieze rooklucht kan dus diep in de stoffen of leren bank, fauteuil of stoel zitten. Tot in het houten frame.

Rook- of nicotinegeur is dus echt erg voor je stoffen en leren meubels (dat even los van je gezondheid)  en kan dus diep zitten het is dan ook niet eenvoudig te verwijderen.

De meubels toch gekocht en thuis pas ontdekt?
Dan kunnen wat simpele acties misschien helpen om de rooklucht voor een deel uit je stoffen of leren bank, fauteuil of stoel te halen.
De mate van verontreiniging is overigens sterk bepalend voor welke actie mogelijk helpt bij het oplossen van het probleem.

En stoffen meubels zijn dan weer wat minder moeilijk dan leren meubels. Een rooklucht die in leer getrokken is, is gewoon zo goed als onmogelijk weer te verwijderen. Het reinigen van leer zal niet of nauwelijks verbetering geven

Bij meubelstof kun je door middel van een dieptereiniging de stof nog goed reinigen.

6 tips om van de rooklucht in je bank af te komen.

Van rooklucht afkomen is absoluut niet makkelijk. En waarschijnlijk gaat het je ook niet helemaal lukken.
Maar er zijn toch een paar dingen die je kunt proberen.
Als is het dan alleen maar om het wat minder te maken.
Daarom 6 tips om van de rooklucht in je bank, fauteuil of stoel af te komen.
Of het allemaal afdoende is blijft de vraag.

Tip 1: Dit is echt het aller belangrijkste om te doen. Het meubel luchten, luchten en luchten. Het meubel een hele tijd buiten zetten in de wind (wel droog laten staan) kan verbetering geven.

Tip 2: als de stoffen bank losse hoezen heeft kun je deze  in de wasmachine stoppen. Lees wel eerst goed de wasvoorschriften want verkeerd wassen van de meubelstof kan ook onherstelbare schade veroorzaken. Blijft natuurlijk wel staan dat de stoffen ombouw dan nog steeds stinkt. Een goede dieptereiniging laten uitvoeren kan een deel van het probleem oplossen.

Tip 3: je kunt proberen de bank, fauteuil of stoel  schoon te maken met baking soda. Erop strooien, nacht laten liggen. De volgende dag  met de stofzuiger alles eraf zuigen. Soms helpt het, meestal niet!

Tip 4: combineer een paar acties die we geven bij het verwijderen van rooklucht uit een kamer

Tip 5: Als het allemaal niet helpt kun je overwegen om het meubel  bij een professioneel bedrijf in een ozoncabine te plaatsen. Dit is verreweg de beste maar ook duurste oplossing. De prijs voor een ozonbehandeling zal ws. de aankoopprijs van het tweedehands meubel ver overstijgen. En dan heb je nog steeds geen garantie dat alle rooklucht eruit is.

Tip 6: de meubels gewoon weer verkopen aan een roker en weer opzoek gaan naar andere meubels en die kopen bij een niet-roker!

TIP: het beste advies dat we kunnen geven is om geen bank, fauteuil of stoel te kopen bij mensen die roken of gerookt hebben. Ruik je bij een verkoper een rooklucht? Zie je asbakken in de kamer staan? Of gelige wanden en mensen met van die bruine rookvingers?
Koop de meubels dan niet! Hoe mooi ze ook zijn en hoe laag de prijs ook is.

Hoe rooklucht verwijderen uit een kamer waarin gerookt is?

Je hebt een huis gekocht van een roker. Gefeliciteerd met de aankoop. Nu blijkt dat de vorige eigenaar een stevige roker was. Nou dan ook gefeliciteerd met de nieuwe uitdaging om je nieuwe huis weer rooklucht vrij te maken.

En met rooklucht vrijmaken bedoelen we dus niet het maskeren van de rooklucht.

We bespreken in dit artikel het verwijderen van de rooklucht. Niet over maskeren van de vieze lucht.

rooklucht uit kamer verwijderen

En dan zijn er best wel wat dingen om te proberen om van die rooklucht in je ruimte af te komen.
Maar het is niet makkelijk. Rookgeur is een moeilijke geur om te verwijderen, vooral als de geur al lang in de kamer of huis hangt. Ook is hier weer van toepassing dat hoe langer en heviger er gerookt is in huis hoe erger het probleem is.
Als er maar kort gerookt is in de kamer heb je met deze tips een kans om van de vieze rooklucht af te komen.

Er zijn nogal wat zaken waarin de rooklucht getrokken is: muren, behang, plafond, vloer(bedekking), gordijnen, keukenkastjes, enzovoort. Dit moet allemaal aangepakt worden.

6 tips voor het aanpakken van rooklucht aan de bron.

Tip 1: Gordijnen wassen – rooklucht gaat echt enorm in gordijnen en vitrages zitten. Goed wassen of laten wassen zal veel van die lucht eruit halen. Als dat onvoldoende werkt nieuwe kopen.

Tip 2: Muren en plafonds verven – de muren en plafonds hebben de rooklucht ook opgenomen. Je kunt proberen de muren en het plafond eerst te reinigen met water met daarin ammoniak en een beetje afwasmiddel.
Maar waarschijnlijk zal opnieuw verven een betere oplossing zijn. Er bestaan verschillende soorten verf die werken tegen de aanslag van nicotine op de muur en plafond.

Tip 3: Luchtfilters en centraal afzuigsystemen schoonmaken – controleer de luchtfilters van een eventueel aanwezig luchtverwarmingssysteem en centraal afzuigsysteem. Deze zullen flink aangetast zijn en stinken. Goed schoonmaken met water met daarin ammoniak en een beetje afwasmiddel.

Tip 4: Vloerbedekking reinigen – aanwezige vaste vloerbedekking kan gereinigd worden. Vraag ons een offerte. Losse vloekleden en karpetten kun je buiten luchten en als dat niet helpt ook laten reinigen.  Vloerbedekking en kleden reinigen is een hele klus maar met de specialisten van de Meubelreiniger is het zo gebeurd!

Tip 5: Keukenkastjes reinigen –  maak alle keukenkastjes aan de binnen en buitenkant goed schoon met water en azijn.

Maskeren is een andere geur aan de lucht toevoegen die sterker is dan de rooklucht. Een luchtverfrisser in het stopcontact steken en aan de lucht een ander geurtje toevoegen. Zo is de rooklucht er nog wel maar je ruikt het niet meer. Een heel goede korte termijn oplossing dus. Maar stop je met maskeren van de rooklucht dan zal die vieze rooklucht gewoon weer te ruiken zijn.

Doe-het-zelf tips voor verwijderen van rooklucht

We hebben ook wel een aantal doe-het-zelf tips voor je.
Of ze werken? Proberen maar!
“Om te scoren moet je tenslotte eerst op het doel schieten.”

Tip 1: Luchten – om de vieze geur uit huis te krijgen moet je de kamer luchten. Heel vaak luchten. Je kunt het nooit te veel en te lang doen. Deze actie ligt misschien voor de hand, maar het is een belangrijke eerste stap.

Tip 2: Gebruik azijn – Azijn kan heel goed ingezet worden bij de bestrijding van rooklucht en andere nare geurtjes. Gebruik van azijn kan door sommige mensen ook weer als onprettig worden ervaren. Maar je moet wel bedenken dat de azijngeur weer snel verdwijnt als de azijn wordt weggehaald. Zet een paar schaaltjes azijn op een aantal plekken in de kamer en zet de ramen open zodat de lucht goed ververst wordt.

Tip 3: Koffie als geurvreter – Koffie is een natuurlijke geurvreter en brengt nare geuren terug tot een neutrale geur. Zet een aantal schaaltjes met gemalen koffie in de kamer en de ramen open zodat de kamer goed kan luchten. Laat dit zo lang staan als nodig want het kan even duren.

Na alle doe-het-zelf acties nog steeds een rooklucht in je kamer?

Overweeg dan een ozonbehandeling. Een ozonbehandeling is een oplossing die de vervelende nicotine-geur volledig afbreekt. De geuren worden gewoon vernietigd.
Voordeel van een ozonbehandeling is dat het naast nicotine-geur verwijdering  ook schimmels, virussen, bacteriën en alle andere eventuele veroorzakers van geuroverlast aanpakt.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw kamer en huis weer schoon kunnen maken.
Let op: ga niet zelf aan de slag met ozon want ozon is zeer schadelijk voor alle levende wezens. Je kunt dus niet in je kamer komen tijdens en vlak na een ozonbehandeling.

Hoe rooklucht verwijderen uit een auto – 7 tips

Stinkt jouw auto ook naar de sigaretten en nicotine van de vorige eigenaar? Met de juiste middelen kun je die vieze tabaksgeur waarschijnlijk wel uit je auto verwijderen of verminderen.

Er is een aantal dingen die je eerst zelf kunt doen voordat je professionals erbij gaat halen

Wat kun je zelf doen:

Tip 1: Maak de automatten schoon of vervang ze.

Tip 2: Zijn de asbakken in de auto gebruikt? Maak ze schoon en spuit er een luchtverfrisser in. Wrijf dat in met keukenpapier. Er blijft dan een dun laagje luchtverfrisser in de asbak zitten en dat geeft een tijdje een lekker geurtje af. Of doe een paar dagen koffieprut in de asbak om de geur te absorberen.

Tip 3: Vervang aanwezige luchtfilters.

Tip 4: Poets het interieur van de auto met azijn en water. Vergeet de ruiten niet.  Doe ca. 60 ml schoonmaakazijn in een plantenspuit met 500 ml water. Goed schudden en de ruiten en de bekleding met dit mengsel besproeien. Veeg overtollig vocht op. Je auto zal naar azijn gaan ruiken maar die geur verdwijnt vrij snel weer.

Tip 5: Leg geroosterde koffiebonen in je auto. Neem wat (papieren) schaaltjes en leg op ieder schaaltje een lepel koffiebonen. Zet de ramen een stukje open. Haal de schalen na een paar dagen uit de auto en controleer even of je nog een rooklucht ruikt. Wie weet werkt deze wel voor jou?

Tip 6: Zet 1 of 2 kopjes ammoniak (azijn werkt ook) een nachtje in de auto. Ammoniak is erg sterk, dus zorg dat je zelf niet in de auto zit als je er ammoniak in zet. Laat een paar dagen staan en haal het er dan weer uit. Zet de ramen open en lucht de auto goed door.  Rooklucht weg? Eventueel herhalen.

Tip 7: Reinig de stoelen met een schoonmaakmiddel en water. Test wel eerst je schoonmaakmiddelen op een onopvallend plekje. En gebruik absoluut geen al te sterke of agressieve middelen. Want deze gaan zeker je stoelbekleding verpesten. Dit werk kun je ook door een professionele meubelreiniger laten uitvoeren. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Verwijderen van de rooklucht is het probleem aan de bron aanpakken en is het echt verwijderen van de rooklucht als een definitieve oplossing. Als het proces van verwijderen klaar is, is de rooklucht verdwenen. En kun je in een fris en schoon huis wonen, auto rijden en op een bank zitten.

Nog steeds een rooklucht in je auto?

Laat een ozonbehandeling uitvoeren. Er wordt dan een ozongenerator in je auto gezet.  Ozon oxideert en denatureert de resterende organische verbindingen die de stank veroorzaken.

Doe dit niet zelf en laat dit aan een professioneel bedrijf over. Ozonbehandeling kan schadelijk zijn voor de auto en voor je gezondheid.

Er zijn speciale bedrijven die de auto voor je onder handen kunnen nemen, zodat deze weer op zijn allerschoonst wordt. De auto ruikt na een ozonbehandeling fris en neutraal en de grootste hoeveelheid bacteriën is vernietigd. De rooklucht is dan verleden tijd.

Wat is ozon?

We hebben het in dit artikel een aantal keer over ozon gehad.
Maar wat is ozon nou eigenlijk?

ozon laag aarde

Ozon is een stof van het element zuurstof. Bij normale temperaturen is het een lichtblauw gas met een onaangename, prikkelende geur.
Ozon roept bij veel mensen een negatieve gedachte op: ozon wordt in verband gebracht met milieuproblemen, luchtvervuiling en stank. We bedoelen dan vaak de ozonlaag die aangetast wordt.

Want ozon is in principe een natuurlijke lucht zuiveraar. Zonder ozon zou het leven op aarde heel moeilijk zijn. De ozonlaag houdt bijvoorbeeld uv-licht tegen.
Ozon heeft een sterk steriliserende werking en wordt dan ook voor verschillende doeleinden ingezet. Bijvoorbeeld om in zwem- of vijverwater te desinfecteren Maar ook  in een gezond aquarium en micro-organismen in het binnenmilieu te doden, ruimtes van geuroverlast te ontdoen en schadelijke stoffen na een brand onschadelijk te maken.

Stuur ons een bericht via Whatsapp