Skip to main content

5 dingen die je bij het schoonmaken van je bank beter niet kunt doen

Het periodiek reinigen van je bank is goed en belangrijk voor de levensduur van je bank en een schone bank zit ook nog eens gewoon veel lekkerder.


Facebook


Twitter


Linkedin


Instagram

zelf je bank reinigen

Je bank schoonmaken

Een bank schoonmaken is voor veel mensen geen routineklusje.
Dagelijks, wekelijks of maandelijkse de bank stofzuigen zit er vaak nog wel in maar veel verder komen de meeste mensen niet.
Maar wanneer de bank er uiteindelijk niet zo fris meer uitziet gaat er nagedacht worden over een reiniging.
En zo moeilijk kan het reinigen van een bank niet zijn, toch?
Even googelen en we krijgen de meest mooie tips en adviezen.
Maar wist je dat er juist daarom nog wel eens fouten worden gemaakt?
Een bank met stoffen bekleding reinigen is een vak apart (het is volgens ons eigenlijk een ambacht 😉).
En zeker wanneer het tijd is voor een grote, grondige schoonmaak van de bank komt er wel meer bij kijken dan alleen maar een spuitbusje leegspuiten en een beetje wrijven.
In dit artikel delen we een aantal dingen die je bij het schoonmaken van je bank beter níét kunt doen.

1. De bank schoonmaken met een droge doek

Op labels van bepaalde meubelstoffen staat dat je de meubelstof niet nat mag reinigen. Leuk maar als de meubelstof niet nat mag worden (kijk dus uit met knoeien van vloeistoffen) kun je allen maar droogreinigen. Nou ik kan je zeggen dat een droge doek over je bank halen niet veel effect zal hebben. Echt schoon wordt de bank niet met deze manier van reinigen.
Je kunt wel met een plantenspuit een witte badstof doek licht bevochtigen en daarmee over de meubelstof gaan. Niet schrikken als de witte badstof handdoek daarna niet wit meer is!

Lees meer over wat dry cleaning is in dit
artikel

2. Schoonmaakmiddelen mixen en die op de bank gebruiken

Je hebt nog wat restjes schoonmaakmiddelen staan en je denkt slim (en zuinig) te zijn en je gaat ze met elkaar mixen. Kan geen kwaad toch?
Maar bedenk dat er in verschillende schoonmaakmiddelen ook verschillende chemische stoffen die verkeerd op elkaar kunnen reageren. Zo’n mixmiddel op de bank spuiten kan zorgen voor schade die niet meer te herstellen is. Vooral bleek, ammoniak en azijn zijn stoffen die je niet met iets anders moet mixen.

Nu zijn wij toch al geen voorstander van het gebruik van schoonmaakmiddelen voor het reinigen van een bank. Onze stelling is dat alles dat in het keukenkastje of trapkast staat niet geschikt is voor gebruik op je bank. We hebben het te vaak fout zien gaan.

Mixen van schoonmaakmiddelen? Nooit doen!
Ook niet achter elkaar gebruiken op de meubelstof want ook daar kan het nog steeds een reactie geven. Eerst het ene middel neutraliseren met water en daarna een ander middel gebruiken.
Dit is dus ook van toepassing op al die spuitbussen meubelreiniger en vlekverwijderaar die er in de winkels en bouwmarkten te koop zijn.

Een mengsel van chloor en ammoniak klinkt als een krachtige ontsmetter. Maar het is absoluut geen verstandige mix. Samen produceren ze chloorgas, dat zelfs in kleine hoeveelheden al ademhalingsproblemen, hoesten en brandende, waterige ogen kan veroorzaken. Chloor en ammoniak dus nooit mixen.

Maarten

3. Het verkeerde middel gebruiken voor het reinigen van de bank

Voor het reinigen van de meubelstof op je bank of stoel heb je een mild schoonmaakmiddel nodig. Schoonmaakmiddelen waar veel zuur in zit of waar actieve zuurstof of zelfs bleek in zit zijn niet geschikt voor meubelstof Ook schoonmaakmiddelen op zeepbasis zijn niet geschikt. Als er zeperetsen achterblijven zullen die vuil aantrekken en vasthouden. Het gevolg is dan dat de bank snel weer vuil is. Koop dus zachte onderhoudsmiddelen die niet op zeepbasis zijn.

Stoffen bank met soda gereinigd
Soda is niet geschikt als middel om je bank te reinigen

4. Vlekken in de bank schoonmaken met (af)wasmiddel

Schoonmaakmiddelen voor de afwas zijn gemaakt voor de afwas en schoonmaakmiddelen voor de was(machine) zijn gemaakt voor gebruik in de wasmachine. Deze middelen zijn niet geschikt voor het verwijderen van vlekken op banken en stoelen.
De vlek krijg je er misschien wel uit. Maar deze middelen laten (net als andere schoonmaakmiddelen op zeepbasis) een vettig laagje achter wat juist stof aantrekt en waar vuil aan blijft ‘plakken’.
Op korte termijn lijkt het dus prima te werken. Maar na verloop van tijd zal de vlek alleen maar erger worden en meer gaan opvallen!

Gebruik daarom een schoonmaakmiddel dat speciaal verkocht wordt voor meubelstoffen en tapijt.

Laat vlekken in meubelstof of tapijt door een professionele meubelreiniger verwijderen

5. Bleek gebruiken om vlekken te verwijderen

Heb je last van vlekken op je bank die er absoluut niet meer uitgaan? Je denkt er dus aan om maar eens een wat krachtiger middel in te gaan zetten.
Goede aanpak maar (dikke) bleek of bleekwater (<2% bleek) is niet de goede oplossing.
Gebruik van bleek op meubelstof of tapijt trekt te kleur eruit en zal een nieuwe kleurloze onherstelbare vlek achter laten. Dan werkt alleen de vlekkenschaar nog!

Ben je ook toe aan een schone bank?

Vraag dan vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan bij de Meubelreiniger.
Ja, ik ontvang graag een offerte

  • Kun je een vlek verwijderen met afwasmiddel

    Ja dat kan. De vlek zal verdwijnen maar het afwasmiddel zal een vettige laag achter laten en dat zal snel weer vuil aantrekken. Je hebt dus snel weer een nieuwe vlek.

  • Kun je een vlek verwijderen met bleekwater?

    Ja dat kan, maar je hebt daarna wel een nieuw probleem: de kleur is door de bleek uit de meubelstof getrokken en de meubelstof is onherstelbaar beschadigt.

  • Kun je schoonmaakmiddelen mixen?

    Alles kan maar het is absoluut niet verstandig. Alle schoonmaakmiddelen zijn gebaseerd op een chemische samenstelling. Twee chemische producten mixen kan slechte gevolgen hebben.

Bezoek onze kennisbank !