Trap reinigen

Trap tapijt reinigen

In veel huizen is er wel een mooie gestoffeerde of beklede trap aanwezig. Zeker van de begane grond naar de eerste verdieping vinden we vaak een open of gesloten trap met trap tapijt. Maar vaak is ook de (open) trap naar de zolder bekleed met mooi tapijt.

Niet zo vreemd natuurlijk want in huis worden meestal geen schoen gedragen en wel op sokken gelopen. En dan is het belopen van een trap met tapijt lekkerder en prettiger dan een kale harde trap.

 • Clasien – IJsselstein

  Ik ben zeer tevreden met mijn trap en stoel welke erg vuil waren i.v.m. de hond.Zeer correct in het maken van een afspraak en de behandeling.ik zou de meubelreiniger zeker aanraden.

 • Esther – Nijkerk

  Wat heerlijk dat goede service en kwaliteit nog steeds hand in hand kunnen gaan binnen 1 bedrijf! Super goed geregeld! Trappen helemaal schoon en ook onze hond was helemaal blij met Jeroen. 😉

 • Frans – Nieuwegein

  Topservice m.b.t het reinigen van een door daklekkage vervuilde trap. Na de eerste schoonmaakbeurt en het opdrogen van de trap werden roestachtige vlekken zichtbaar. Werd zonder enig probleem perfect opgelost met een tweede servicebeurt. Een klein maar uitstekend bedrijf met geweldige mensen met een mentaliteit die je meer zou willen zien!

 • de Vries – Zevenhuizen

  Onze trappen en overloop zijn weer als nieuw. We kunnen weer 9 jaar vooruit.

 • F. Nieboer – Castricum

  Dit bedrijf is een aanrader. Ik kende het bedrijf niet. Ik had een spoedklus en hier werd prima op geanticipeerd. Prettig kontakt, maar het belangrijkst, er werd prima werk geleverd. Ik heb mijn trap met tapijt laten reinigen.

 • Nell Knuist – Alkmaar

  Geweldig,onze trap was echt vies,maar nu als nieuw,hele aardige meneer,met hart voor zijn werk

 • Fam. Vermeer – Voorschoten

  Gisteren, 19 april 2019, trap laten reinigen, weer als nieuw en dat na 19 jaar ! Jeroen Kleverwal, was heel enthousiast en trots op zijn werk en het bedrijf. Amanda krijgt ook een dikke pluim, super aan de telefoon, en ze komen alles na wat ze beloven. Ga in de toekomst zeker mijn slaapkamer laten doen ,ze bestaan nog echte vakmensen !

 • Sabine V. – Schiedam

  Top bedrijf van het begin tot het eind. Vandaag de trap en overloop laten reinigen en ik had zo me bedenkingen erbij of alles wel eruit zou gaan,maar alles is eruit dankzij de ervarenheid van de medewerker. Ik ben zeer content met dit bedrijf ,laat zeker volgend jaar mijn meubels en vloerkleed reinigen.

 • Sabina V. – Schiedam

  Top bedrijf van het begin tot het eind. Vandaag de trap en overloop laten reinigen en ik had zo me bedenkingen erbij of alles wel eruit zou gaan,maar alles is eruit dankzij de ervarenheid van de medewerker. Ik ben zeer content met dit bedrijf ,laat zeker volgend jaar mijn meubels en vloerkleed reinigen.

 • Frans – Nieuwegein

  Topservice m.b.t het reinigen van een door daklekkage vervuilde trap. Na de eerste schoonmaakbeurt en het opdrogen van de trap werden roestachtige vlekken zichtbaar. Werd zonder enig probleem perfect opgelost met een tweede servicebeurt. Een klein maar uitstekend bedrijf met geweldige mensen met een mentaliteit die je meer zou willen zien!

 • Cees V. – Halsteren

  Mijn trap is weer als nieuw! Ik wist niet wat ik zag toen de reiniger klaar was. Vanaf nu laat ik periodiek mijn trap reinigen en volgend jaar zijn mijn meubels aan de beurt. Bravo.

 • Jaap M. – Aerdenhout

  Na 2,5 uur zagen onze twee trappen en overloop met vaste vloerbedekking er weer als nieuw uit. Zeer tevreden!

 • Patricia van T. – Zwaag

  Ontzettend bedankt voor het reinigen van onze trap en banken! Alle stank is verdwenen!

Trap tapijt wordt vuil

Maar door gebruik gaat jouw mooie trapbekleding er na verloop van tijd toch wel anders uitzien dan toen het pas was gelegd.

Natuurlijk is het van belang hoe er met de trap wordt omgegaan maar uiteindelijk zal een trap met daarop trap tapijt na verloop van tijd behoorlijk vuil worden.

Slippers en pantoffels met een rubberen zool kunnen het traptapijt flink vervuilen. Rubber geeft nl. altijd iets af en dat veroorzaakt zwarte sporen op de trapbekleding. Denk maar aan de sporen die de rubberen banden van een auto op de weg achter laten.

Na verloop van tijd is de vervuiling van de traptreden dan ook duidelijk zichtbaar en je merkt dat stofzuigen niet meer het gewenste effect heeft.

En als je je hand over het tapijt haalt, lijkt het wel of er allemaal zand in zit. In veel gevallen is dat ook zo.

En je zult ongetwijfeld ook zien dat intensief belopen gedeeltes meer vervuilen dan de zijkanten van de traptrede. Ook de polen zullen op het loopgedeelte meer ingelopen zijn.

Trap tapijt schoonmaken

Door het laten uitvoeren van een goede dieptereiniging op het tapijt van de trap zal er veel vuil uitgehaald worden.
Kijk maar eens naar de trap op de volgende foto.

Trapbekleding reinigen
Wow! Het verschil tussen de gereinigde en niet gereinigde helft is goed te zien.

Normaal onderhoud van trapbekleding

Een paar keer per week goed stofzuigen van het trap tapijt en de trapbekleding afnemen met een witte doek met lauwwarm water is vaak voldoende om de trap bekleding langere tijd schoon te houden.

Wel belangrijk dat je de trapbekleding goed laat drogen en zolang het traptapijt nat is niet met schoenen gaat belopen.

Met goed stofzuigen haal je zelfs zand uit de trapbekleding. En dat is goed want die scherpe zandkorrels zorgen voor een versnelde slijtage van het trap tapijt. En dat is natuurlijk jammer en niet nodig.
Maar dan moet je wel goed stofzuigen en niet even snel de zuigmond van de stofzuiger er over heen halen. Want daarmee haal je er geen zand uit.

Trapbekleding schoonmaken met goede dieptereiniging

Voor het behoud van de trap bekleding is het verstandig om eens in de 2 tot 3 jaar een diepte- of totaalreiniging uit te laten voeren. Als de trappen intensief gebruikt worden en/of er huisdieren naar boven gaan moet dit eigenlijk nog vaker gebeuren. Ons advies is dan 1 x per jaar.

Vloerbedekking op de trap reinigen door middel van een dieptereiniging kun je het best overlaten aan een specialist als De Meubelreiniger. 

Tijdens de reiniging zullen we al het aanwezige vastzittende vuil en zand verwijderen en vlekken behandelen. Door toepassing van de juiste middelen zijn de meeste vlekken na de reiniging verdwenen of in ieder geval een heel stuk minder zichtbaar.

Met onze sproei-extractie reinigingsmethode wordt tijdens het uitvoeren van de dieptereiniging een zo optimaal mogelijk resultaat bereiken. Als wij jouw trap schoonmaken is deze daarna weer schoon en fris. De kleuren zijn weer echt. En niet meer grauw. Het oogt weer als nieuw.

De Meubelreiniger heeft in de loop van de jaren al heel wat trappen en soorten trapbekleding onder handen gehad.
En het resultaat na reiniging was altijd geweldig.
We hebben dan ook al heel wat klanten het WOW-effect mogen bezorgen.

Om sporen op de trap te voorkomen adviseren we om in plaats van slippers of pantoffels met rubberen zolen, spekzolen te gebruiken. Denk maar aan de zwarte sporen van autobanden (rubber) op de wegen.

5 stappen naar een schone trap

Als we de trap komen reinigen volgen we altijd de volgende 5 stappen – ons stappenplan:

 1. inspectie van de trap en de trapbekleding – zien we geen zaken die mogelijk een belemmering zijn voor het behalen van een goed resultaat? Je moet dan denken aan schade en/of bepaalde vlekken
 2. behandelen van evt. aanwezige vlekken en de loopvlakken
 3. uitvoeren van een dieptereiniging zodat aanwezig vuil en zand wordt verwijderd.
 4. controle en indien noodzakelijk het uitvoeren van een her-reiniging van bepaalde traptreden of stukken
 5. samen de laatste inspectie doen en de schone trap opleveren

Na de oplevering moet de trapbekleding drogen. Als de trapbekleding niet geimpregneerd is kun je direct weer gebruik maken van de trap.

Trap opnieuw laten bekleden

Het is voor de meeste mensen een afweging: de trap opnieuw laten bekleden of laten reinigen.
En dan wordt al heel snel gekeken naar de prijs van beide oplossingen.

Laten we deze dan even voor jou op een rijtje zetten.
Allereerst het stofferen van de trap.

Vloerbedekking trap verwijderen

Bij de kosten voor het opnieuw laten bekleden van een trap hebben we vaak niet alleen te maken met de kosten voor het aanbrengen van nieuwe trapbekleding.
Als er oude trapbekleding op de trap aanwezig is, komen daar vaak de kosten voor het verwijderen van de oude bekleding van de trap nog bij.
En als die goed en volledig gelijmd is aangebracht zal dat een hele klus worden.
De bovenlaag van het tapijt verwijderen is dan nog wel te doen: gewoon hard aan het tapijt trekken.
Maar de lijmlaag en onderrug daaronder is een heel ander verhaal.
Laten verwijderen van de oude vloerbedekking levert een kostenplaatje op van ca. 250 tot 350 euro per trap.

Nieuwe trapbekleding

De kosten van aanbrengen van nieuwe trapbekleding komt al snel op een prijs van 50 euro per traptrede.
Een trap met 15 tredes komt dan op een bedrag van 750 euro.
Als ook de zijkanten bekleed moeten worden is de prijs hoger.
Als er gekozen wordt voor een niet te duur tapijt zal het bekleden van een trap zo dus makkelijk op een bedrag komen dat tussen de 600 en 1300 euro ligt.

Meer informatie over de kosten voor het bekleden van een trap is HIER te vinden.

Trap tapijt reinigen kosten

De kosten voor het reinigen van een trap liggen absoluut een stuk lager dan die van opnieuw laten bekleden.

Dus is de trapbekleding nog goed en niet versleten?
Dan is reiniging van de trap zeker de moeite waard.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor het reinigen van je trapbekleding.

Offerte trap tapijt reinigen

Speciale bekleding voor trappen

Sisal trap reinigen

Sisal is een 100% natuurlijk materiaal en wordt gemaakt van vezels van de Agave plant. Sisal is erg sterk en daarom wordt het veel gebruikt voor het bekleden van een trap.
Maar sisal als trapbekleding heeft ook een paar nadelen: vuil blijft makkelijk tussen de vezels zitten en bij nat reinigen van sisal kan het resulteren in een wat vlekkerig geheel. Door zijn natuurlijke ademende eigenschappen zal sisal snel kleur loslaten als het nat wordt. Het ene stukje sisal zal dat meer doen dan een ander stukje en daardoor ontstaat het vlekkerige geheel.
Een sisal trap reinigen kan dus wel maar je moet rekening houden met kleurverschillen in de sisal als de trap weer droog is.

Jute trap reinigen

Ook jute komen we nog wel eens tegen op de trap.
In het eerste contact geven we dan al aan dat jute niet erg sterk is en het beter is om een sterkere trapbekleding te nemen in plaats van te reinigen. Jute als trapbekleding is wel goed betaalbaar en het is relatief zachter aanvoelt in vergelijking met bijvoorbeeld sisal dat vrij hard is.

Trap reinigen met stoomreiniger

Op zich kan een stoomreiniger gebruikt worden voor het reinigen van een trap. Door de hitte van de stoom zullen veel bacteriën en kleine beestjes dood gaan. Maar het nadeel van een stoomreiniger is dat je geen vuil uit de trapbekleding haalt. Er wordt wel vuil opgelost maar niet afgevoerd. Bij een dieptereiniging wordt heet water met schoonmaakmiddel (geen zeep) op en het tapijt gesproeid en daarna wordt het opgeloste vuil afgezogen (Sproei/extractie methode).
Bij een stoomreiniger wordt erg geen vuil afgezogen.
Je kunt je dus afvragen hoe schoon de trapbekleding dan is?

Trap reinigen met cola

We krijgen nog wel eens de vraag of je een trap met cola kunt reinigen. We snappen de vraag maar een trap reinigen met cola gaat niet over het reinigen van de trapbekleding maar over het verwijderen van lijmresten op de trap die achter zijn gebleven nadat er oude trapbekleding is verwijderd.
En die lijmresten schijnen (wij hebben er geen ervaring mee) te verwijderen te zijn door cola op de traptrede te gieten.  De cola dan laten intrekken in de lijmresten (paar minuten is genoeg). En dan met een goed plamuurmes de lijmresten verwijderen. Dit proces kun je nog een (paar) keer herhalen als het resultaat niet helemaal naar wens is.
De stootborden en zijkanten van de trap kun je met een spons doordrenkt met cola goed nat maken. En daarna de lijmresten verwijderen met het plamuurmes.

Bezoek onze kennisbank !

FAQ trap reinigen

 • Hoe mijn gestoffeerde trap onderhouden?

  Een paar keer per week goed stofzuigen van het trap tapijt en de trapbekleding afnemen met een witte doek met lauwwarm water is vaak voldoende om de trap bekleding langere tijd schoon te houden.

 • Kan sisal trapbekleding gerinigd worden?

  Sisal trapbekleding kan gereinigd worden maar er is een kans dat de sisal wat vlekkerig gaat opdrogen. Door het nat worden kan er dus kleurverschil ontstaan. 

 • Kan ik trapbekleding reinigen met een stoomreiniger?

  Ja dat kan, maar door het gebruik van een stoomreiniger wordt er geen vuil van de trap afgevoerd. Een goede dieptereiniging met de sproei/extractie methode verwijdert het vuil echt.

 • Wat zijn de kosten voor reinigen van en trap?

  De kosten voor het reinigen van een trap zijn afhankelijk van een aantal zaken. Beste is om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Je krijgt dan de juiste prijs voor het werk.

Scroll naar top