Alcantara stof – tips en advies voor reinigen en onderhouden

de meubelreiniger alcantara reinigen

Eerst even een stukje geschiedenis: in 1970 ontwikkelde een Japanse wetenschapper met de naam Miyoshi Okamoto een synthetisch materiaal voor Toray Industries, het bedrijf waarvoor hij werkte. Twee jaar later tekende Toray een overeenkomst met de aniC Group (die later een Italiaans bedrijf genaamd Eni werd). Nadat Eni de joint venture met Toray had opgezet werd een commercieel octrooi voor het synthetische materiaal gecreëerd. Alcantara als meubelstof had het daglicht gezien en het bedrijf Alcantara was gestart. Alcantara is dus genoemd naar de fabrikant.

Hoewel de merknaam Italiaans is, is deze afgeleid van het Arabische woord ‘al qantara’, wat ‘de brug’ betekent. Je zou kunnen zeggen dat er een “brug” is gemaakt tussen dierenleer en natuurlijke weefsel.

De naam Alcantara is dan ook een merknaam en een geregistreerd handelsmerk van een Italiaans bedrijf: Alcantara S.p.A.

Microvezel stof

Zoals al gezegd is alcantara dus een synthetische meubelstof. Of anders gezegd een microvezel. Dit betekent dat het een meubelstof is die volledig wordt gemaakt uit microfibers: van polyester en polyether. Dit noemen we ook wel niet geweven (non woven) meubelstof. De dunne microvezels zijn ruim 200 keer dunner dan bijvoorbeeld vezels van wol . Alcantara bevat dus geen enkele natuurlijk vezel.

Er zijn in de markt verschillende samenstellingen beschikbaar in de markt. Deze samenstelling varieert van 80% polyester non-woven (100% gerecycled ultra-microvezel) en 20% niet-vezelachtig polyurethaan tot 65% polyester en 35% polyurethaan, afhankelijk van de productlijn.

De fabrikant omschrijft deze meubelstof als  “… een uniek en innovatief bedekkingsmateriaal, het resultaat van een unieke en gepatenteerde technologie. Het biedt een buitengewone combinatie van zintuiglijke, esthetische en functionele waarden, en een ethische en sociale waarde. bewustzijn dat een hedendaagse levensstijl kenmerkt. “

In gewoon Nederlands zouden we zeggen dat het een synthetische meubelstof is met een grotere vlek / slijtvastheid en duurzaamheid dan organisch materiaal als bijvoorbeeld  suède of analine leer.

Voor het aanvragen van een gratis en vrijblijvende offerte voor het reinigen van uw alcantara meubels kunt u gebruik maken van onze speciale aanvraag pagina. Geen vooraf bezoek aan huis en geen verrassingen achteraf.
Naar top van de pagina

Alcantara vs leder – ondanks dat alcantara vaak verward wordt met leer of suede, heeft het daar helemaal niets mee te maken.

Wat is alcantara niet?

suede leer is geen alcantaraLeer is een dierlijk product en wordt gemaakt van huiden.
Je kunt HIER meer lezen over het reinigen en onderhouden van leer.
Alcantara is een 100% synthetisch product.

Dit betekent dat suede stof dus niet bestaat.
Maar aan de andere bestaat alcantara leder of alcantara leer dus ook niet
Natuurlijk bedoelen mensen dan alcantara, maar gebruiken dan gewoon een verkeerde term.
Laat u dus ook niets wijs maken in de meubelzaak als ze deze termen gebruiken!

Ook wij krijgen nog wel eens de vraag voor “alcantara leer schoonmaken”?
Alcantara meubels doen we dus wel. Alcantara doen we ook.
Maar alcantara leder schoonmaken dus niet.Naar top van de pagina

Wat zijn de voordelen van Alcantara?

alcantara reinigenAlcantara voelt een beetje aan als suède. Daarom ook die verwarring.
Maar daar waar suede enorm gevoelig is voor vlekken, is alcantara dat niet en kan het zelfs in de wasmachine worden gewassen.

Alcantara is niet moeilijk te onderhouden en schoon te maken en gaat heel lang mee. Maar als bij zoveel dingen is het wel zo dat als u te vuil (vet) laat worden zal het niet meevallen het zelf nog schoon te maken. Een professionele reiniger heeft de kennis en het materiaal om uw alcantara weer schoon te krijgen.
Verder in dit artikel geven we wat tips voor schoonmaken alcantara, reinigen alcantara en alcantara stof schoonmaken. Niet moeilijk maar u maakt hierbij snel een fout.

Alcantara heeft zelfs een aantal gespecialiseerde lijnen die speciaal zijn afgestemd op de automobielindustrie:  Cover, Formal, Compact, Panel, Soft en Perform. De brandvertragende eigenschappen van Alcantara maken het ook uitstekend geschikt voor auto’s en daarom zijn veel F1-stoelen luxueus bedekt met Alcantara.

Alcantara autobekleding

Waarom gebruiken de vooral luxere automerken alcantara om de stoelen te bekleden?
Om verschillende redenen. Volgens de autofabrikanten ziet het er in de eerste plaats goed uit. Het is vlekbestendig (tot op zekere hoogte) en erg zacht. Het is relatief duurzaam en vervaagt niet snel. Alcantara is ook licht van gewicht.

Bovendien is het duurzaam en 100% CO2-neutraal. Wat betekent dat het geen potentieel schadelijke kooldioxide in de atmosfeer afgeeft.
Het is een veelzijdige meubelstof en kan in heel veel verschillende kleuren worden geverfd.
Het is ook gemakkelijk schoon te maken, brandvertragend en (over het algemeen) goedkoper dan leer.
Blijft het natuurlijk raar dat bij veel autofabrikanten alcantara juist duurder is dan echt leer.
Alcantara autobekleding is goed te reinigen en je auto-interieur ziet er na een goede dieptereiniging weer schoon en fris uit.
Naar top van de pagina

Zitten er ook nadelen aan Alcantara?

Natuurlijk, niets is perfect.

alcantara delft half klaarAls je het uiterlijk en het gevoel van suede gewoon niet leuk vindt, zul je Alcantara waarschijnlijk niet leuk vinden. Net als suède kan het “druksporen” of tekenen van gebruik verzamelen.
Sommige mensen die ervaring hebben met Alcantara klagen over duurzaamheidsproblemen, wat betekent dat het niet precies de tand des tijds weerstaat als de fabrikant wil dat u denkt.

Ondanks dat de winkel zei dat het niet kan is het toch gaan pullen.

Alcantara is absoluut niet kleur echt. Ook iets dat fabrikanten wel altijd beweren. Maar echt alles dat in de zon staat zal verkleuren.

Alcantara is ook enorm gevoelig voor huidvet van handen en hoofd. Dit laat in de loop van de tijd zwarte sporen en plekken achter. Het vet trekt namelijk vuil aan en houdt dit vast.
Naar top van de pagina

Een veel voorkomende mythe over Alcantara is dat het is gemaakt van de huid van de wilde Alcantar – een lama / struisvogel-hybride. Niet dus!

Andere vormen van microvezels

Ultrasuede: andere geregistreerde merknaam. Maar voor de rest bijna gelijk aan alcantara
Alcantara komt uit Italië. En het is dus net zoiets als bij champagne. Het mag alleen champagne heten als het uit de Franse gelijknamige streek komt. Als het uit een andere streek komt heeft het een andere naam. Vaak niet minder lekker overigens!

Alcamara: ook een andere naam voor een microvezel stof
Ook lamous is een volledig synthetische meubelstof en makkelijk te reinigen.
En soms wordt het ook wel als alkantara geschreven. Dat is geen andere stof maar gewoon een typo.

Voor het aanvragen van een gratis en vrijblijvende offerte voor het reinigen van uw alcantara meubels kunt u gebruik maken van onze CONTACT pagina.
Geen vooraf bezoek aan huis en geen verrassingen achteraf.
Naar top van de pagina

Kun je alcantara verven?

Er zijn ons geen processen of producten bekend waarmee je alcantara kunt verven.
Omdat het een 100% kunstvezel is lijkt alcantara verven niet mogelijk.
Dit in tegenstelling tot het verven van bijvoorbeeld een natuurlijk vezel als katoen.
Maar we horen het graag als er iemand is die succesvol is geweest met het verven van alcantara.

Kun je alcantara wassen?

Met deze vraag wordt dan bedoeld het wassen in een wasmachine.
Wat ons betreft is dat zeker mogelijk: lage temperatuur (20 graden), zacht wasmiddel gebruiken en niet centrifugeren en de hoezen nog vochtig om de kussens doen.

Logisch dat je alleen de losse hoezen van kussens kunt wassen.
De ombouw wordt wat lastig.
Daarom reinigen we wel eens meer alleen de ombouw van een alcantara bank, bankstel of fauteuil.

Pillen, pilling of vervilten van alcantara

Wat is pillen?
pillen van alcantaraPilling, pillen of vervilten van alcantara kenmerkt zich door de vorming van onregelmatig, wat pluizig uitziend gevormde “draadjes” op de stof.

Pilling of pillen is meestal het gevolg van de alcantaravezels op de stof die door wrijven met bijvoorbeeld je kleding worden opgerold. En dat weer vaak in combinatie met transpiratie en warmte.

Het gaat optreden als de meubels wat ouder gaan worden. Slijtage dus. Maar kunnen ook veroorzaakt worden door gebruik van een slechte kwaliteit alcantara of een fabricagefout

De plekken doen zich meestal voor op de plaats waar de knieholte de stof raakt, waar een arm op de rugleuning ligt en op de plaatsen waar veel gezeten wordt.

Het verwijderen van de pilling op alcantara is niet eenvoudig. Meest gebruikt methodes zijn het handmatig wegplukken van ieder draadje, de stof licht opschuren met zeer fijn (800 korrel) schuurpapier, een ontpiller gebruiken of scheren. Welke methode je ook kiest, je zult ervaren dat het een hele klus is om de bank weer mooi te krijgen. Maar bedenk wel dat daarmee het pillen niet gestopt is.

Als het pillen binnen 5 jaar na aanschaf van een meubel optreed is het zeker de moeite waard om hierover in gesprek te gaan met de leverancier van de meubels.

6 tips bij het reinigen en onderhouden van alcantara

Daarom wat tips voor het reinigen van je alcantara bank, bankstel, fauteuil, sta-op stoel, autostoel.
Nieuwsgierig naar wie wij zijn?

Tip 1:

Voor goed onderhoud is het belangrijk om de meubelstof wekelijks met de stofzuiger te reinigen. Kijk daarbij uit dat u geen scherpe randen aan de stofzuigermond hebt. Het gebruik van een zachte opzetborstel zal schade aan de microvezels voorkomen. Zuig rustig in banen over de alcantara stof heen. Zuig de ruimtes tussen rug en zitting en leuningen en zitting ook goed uit.

Tip 2:

Vlekken die niet verdwijnen, zijn meestal goed met een beetje warm water en te verwijderen.
Ook beginnende donkere plekken op leuningen en rug. Dit is huidvet van onze handen of hoofd. Gebruik een vochtige microvezel doek. Ga hiermee voorzichtig over de stoffering. En daarbij mag u best rustig over de stof wrijven. U zult zien dat de vervuiling eenvoudig verwijderd wordt. Alcantara dat nat of vochtig wordt gemaakt zal donker van kleur worden. Geen probleem maar maakt het lastig te beoordelen of de vlek weg is. Laten drogen en herhaal eventueel daarna de behandeling.

Tip 3:

Verse en nieuwe vlekken moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Begin natuurlijk altijd met het verwijderen van de vaste bestanddelen . gebruik hiervoor een lepel en werk van buiten naar binnen.  Bij vloeistoffen absorptie papier als keukenrol gebruiken om zoveel mogelijk op te deppen. Niet wrijven. Leg er daarna een witte vochtige doek (handdoek, t-shirt,..) op. Het vocht zal dan in de drogende doek trekken. Eventueel herhalen als de doek droog is geworden. De volgende dag kijkt u op de vlek weg is. Als dat niet zo is kunt u verder gaan met tip 2.

Tip 4:

Om water- of opdroog kringen op alcantara te voorkomen kunt u een witte vochtige doek over de gereinigde natte plek leggen. Aanwezige vocht zal dan in de doek trekken.

Tip 5:

Ook kan het verstandig zijn om een hele zitting of kussen met een spons  vochtig te maken (van naad tot naad). Er kan dan geen droog kring ontstaan.

Tip 6:

Wat als je alcantara niet meer schoon krijgt?
Je zult ervaren dat ondanks deze normale onderhoudsmaatregelen uw alcantara stof in de loop van de tijd vuiler wordt. Het is dan ook ons advies om iedere twee jaar op de stoffering een goede en volledige dieptereiniging te laten uitvoeren. En dat is iets wat u zelf niet kunt doen.
Daar heeft u een professioneel bedrijf voor nodig. Een goede diepte reiniging zorgt ervoor dat het aanwezige huidvet verwijderd wordt en de alcantara weer helemaal mooi schoon en fris wordt. Zo kunt u langer genieten van u mooie (en vaak dure) meubels.

Voor het aanvragen van een gratis en vrijblijvende offerte voor het reinigen van uw alcantara bank, bankstel, sta-op stoel, fauteuil, eetkamerstoelen en autostoelen kunt u gebruik maken van onze offerte pagina.
Naar top van de pagina

5 tips – niet doen bij het reinigen van alcantara

We horen en zien het iedere dag bij onze klanten: de alcantara bekleding is niet goed onderhouden en er zitten vlekken/plekken op die er niet meer uitgaan.
Daarom ook maar een paar NIET DOEN tips.

Tip 1: gebruik op alcantara nooit zeep, afwasmiddel, of andere wasmiddelen.

Gebruik van zeepproducten zullen u het idee geven dat de vlek is opgelost. Maar na drogen ontstaan er zeker kringen in de stoffering. Zepen zijn vettig en laten dus een vette rest achter op de alcantara.
Onzichtbaar voor het oog, maar het zit er wel. En dat is weer lastig zelf uit de meubelstof te verwijderen. Het resultaat van gebruik van zepen o is dat uw meubel er juist sneller weer vuil uitziet.

Tip 2: Gebruik nooit scherpe of bijtende reinigingsmiddelen.

Daarmee bedoelen we die middelen die over het algemeen in uw keukenkastje staan. Proberen vlekken te verwijderen met agressieve middelen zal tot gevolg hebben dat de vlekken gefixeerd worden in de stof en er daarna niet meer uitgehaald kunnen worden.

Tip 3: gebruik geen verfoplossende middelen.

Bij gebruik van verfoplossende middelen als aceton, terpentine, nagellakremover loopt u de kans dat de vezels los komen (oplossen van lijm) of nog erger u een gat in maakt (polyester laag opgelost). Dus geen nagels lakken op de bank dames!

Tip 4: gebruik geen stoom

Reinigen met stoom kan tot gevolg hebben dat de alcantara gaat lubberen. Het is een kunstvezel en door de hitte van de stoom (140 graden) kan deze kunstvezel wat gaan “smelten”.

Extra  Tip:

Ga niet zelf teveel zitten rommelen aan je meubels, maar neem contact met ons op als je een vraag of probleem hebt. Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor het reinigen van uw alcantara,
Naar top van de pagina