Skip to main content

Wat is tapijt?

Op Wikipedia vinden we een mooie uitleg van wat tapijt is:

“Tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals  wolkunstgarenkatoen of sisal. In deze betekenis wordt met tapijt het materiaal bedoeld waarmee de vloer bedekt kan worden en kan bijvoorbeeld gesproken worden van kamerbreed (van muur tot muur) tapijt, meestal vier meter breed.”

Tapijt is dus 1 van de vele vormen waarmee een vloer bedekt kan worden. Er zijn dus nog veel andere vormen van vloerbedekking.

Denk daarbij onder andere aan plavuizen, laminaat, vloerkleden, PVC-vloer, hout.

Tapijt wordt vuil

Als je in je huis vast tapijt hebt liggen zal dit in de loop van de tijd vuil worden. Dat is normaal en weinig aan te doen. En dat geldt natuurlijk ook voor je gestoffeerde trap en een losliggend tapijt of karpet.

Vuil van de straat aan je schoenen, een kop koffie over het kleed, een drinkbeker van de kleine valt om, verjaardag gehad en chips ingelopen. Allemaal zaken die zomaar kunnen gebeuren.
En uiteraard ook de looppaden die in de loop van de tijd steeds duidelijker zichtbaar worden. Want er wordt wat afgelopen tussen de keuken en de eettafel. En met het brengen van de maaltijd wordt er ook wat op de grond gevallen bakvet mee naar binnen genomen.

Natuurlijk kan snel vuil worden van tapijt voorkomen worden door in huis niet met schoenen te lopen en als je iets morst dat direct uit je tapijt te verwijderen. Maar dat komt er meestal niet van.

Daarnaast is aanwezigheid van zand in de vloer- of trapbedekking  de grootste veroorzaker van slijten van het tapijt. Door het tapijt wekelijks goed te zuigen en om de paar jaar professioneel te laten reinigen voorkom je  dat je eerder dan gedacht al het tapijt moet vervangen.

Aan tapijt of vloerbedekking dat vuil is geworden of vlekken bevat gaat ieder mens zich een keer ergeren.
Je wilt dan weer een schoon en fris tapijt hebben.
Weg met die vlekken en die plat gelopen paden in het tapijt!
Logisch.

En vernieuwen alleen maar omdat het vuil is, is wel een erg ingrijpende en dure oplossing.

Tapijt reinigen dus!
En dan sta je voor keuze om dit zelf te gaan doen of het te laten doen door een professionele tapijtreiniger.

Bekijk uw mogelijkheden

Zelf je tapijt reinigen

Natuurlijk kun je proberen zelf je tapijt of vloerbedekking te reinigen. Tapijtreiniger bij de bouwmarkt huren en reinigen maar. Als je het juiste reinigingsmiddel gebruikt en het tapijt goed spoelt en droog zuigt is dat inderdaad heel goed zelf te doen.

Maar het is echt een hele klus.

Zeker als er veel vlekken in het tapijt aanwezig zijn.
Vooral vetvlekken en vlekken op oliebasis zijn met water niet te verwijderen. Daar komen andere middelen bij kijken.
Na een dag hard werken valt het resultaat van het werk dan ook vaak tegen.

Vlekken verwijderen op je tapijt

Gewoon reinigen lukt dus nog wel met een gehuurd tapijtreiniger. Maar dat apparaat kan meestal niet zoveel met de vlekken. En dat is niet vreemd want iedere vlek is weer anders.
Kaarsvet, koffie, olijfolie, wijn, kauwgom, verf, lijm, roest, …. allemaal vlekken die een andere aanpak nodig hebben. En niet iedere tapijtreiniger is geschikt voor ieder soort tapijt. Een wollen tapijt is toch echt iets anders dan een 100% kunstvezel tapijt.

Wel even een waarschuwing: gebruik op je vloerbedekking of vloerkleed nooit de reinigingsmiddelen die in het keukenkastje staan. Dit zijn vaak agressieve middelen die speciaal geschikt zijn voor niet poreuze oppervlakten als hout, steen en glas. Maar niet voor de vezels van een tapijt.

Met een agressief reinigingsmiddel kun je makkelijk je vloerbedekking blijvend beschadigen.
En dan zijn er ook nog mensen die op de zelfde plek verschillende chemische reinigingsmiddelen gebruiken. Ook daarvan kan het gevolg zijn dat je tapijt blijvend beschadigt raakt. Niet zo raar als je bedenkt dat die chemische middeltjes in het tapijt met elkaar gaan reageren en dan gekke dingen kunnen doen.

We hebben een keer een paarse vlek op een wollen berber gezien. Er was alleen maar sinaasappelsap op het vloerkleed gemorst. Voor ons makkelijk te verwijderen. Maar helaas niet meer op het moment dat we erbij geroepen werden. Toen was het dus een paarse vlek geworden.
Puur het gevolg van het gebruik van allerlei zelfreinigingspogingen met de verkeerde producten en daar opvolgende chemische reacties tussen die producten.
En dan helpt alleen de “vlekkenschaar” nog maar. En die wil je niet toegepast hebben op je mooie wollen berber.

Wij beschikken over de kennis en producten om alles goed op elkaar af te stemmen.
De juiste methode in combinatie met de producten om zo een optimaal resultaat te bereiken.

Als een kast of tafel lang op dezelfde plaats heeft gestaan zal het tapijt of vloerkleed daar “ingedeukt” zijn. Platte plek dus. Wist je dat je die plekken in je vloerbedekking weer kan mooi kan krijgen door de plekken met de plantenspuit nat te spuiten en dan licht op te borstelen. Door het vocht zetten de vezel uit en zijn ze weer mooi te maken.

Gebruik van de stoomreiniger

Natuurlijk kun je een stoomreiniger huren voor het “reinigen” van je tapijt. Water verandert in stoom als het ca. 100 graden Celcius wordt. Stoom is dus heel heet en kan wel 120 graden worden.

Wollen vloerbedekking kun je dus maar beter niet met een stoomreiniger proberen te reinigen. Grote kans dat het wol van de wollen vloerbedekking door de hitte gaat verschrompelen.
Ook tapijt dat uit kunststofvezels bestaat kan schade oplopen doordat het de neiging heeft te smelten bij die hitte.

Daarnaast verwijder je door gebruik van een stoomreiniger geen vuil van je tapijt. Door stoom raakt het vuil wel los van de vezels. Maar als het daarna niet afgevoerd wordt droogt het vuil dus weer gewoon op in het tapijt. Waarschijnlijk minder zichtbaar omdat het meer verdeeld is. Maar je hebt het tapijt niet gereinigd!

Je moet je dus afvragen wat het effect van een stoomreiniger op je vloerbedekking dan is?
Water is een krachtig transportmiddel voor vuil. Denk maar aan de wasmachine.  Met een tapijtreiniger zuig je het vuil er echt af. Dat kan dus met een stoomreiniger niet.

En echt, geloof ons als we zeggen dat we al heel wat onherstelbare schade hebben gezien door gebruik van een stoomreiniger bij gebruik op tapijt en meubelstoffen.

Shamporellen van tapijt

Shamporellen van het tapijt is een term die vroeger heel veel gebruikt werd. De term is echter achterhaald en wordt eigenlijk niet (veel) meer gebruikt.

En als die al gebruikt wordt bedoelen ze daar vaak mee dat de sproei/extractie methode gebruikt wordt. Dit is warm water mengen met een reinigingsmiddel en daarmee het tapijt bevochtigen (sproei) en daarna het losgekomen vuil afzuigen (extractie).

Het probleem met het vroegere shamporellen is dat er een reinigingsmiddel op zeepbasis werd gebruikt en dat het tapijt niet goed gespoeld cq. afgezogen werd.

Het gevolg was dat de shampoo in het tapijt bleef zitten en dit gaf vaak huidirritatie en ook was het tapijt zo weer vuil.

We krijgen vaak de vraag “of het tapijt na een reiniging niet sneller weer vuil wordt?”
Die vraag komt echt uit de tijd van het shamporellen en de achter gebleven shampoo in het tapijt.

De door de Meubelreiniger gebruikte milieuvriendelijke reinigingsmiddelen zijn niet op zeepbasis en laten dus ook geen resude achter dat voor irritatie en snelle hervervuiling kan zorgen.

Tapijt laten reinigen

Het laten reinigen van je tapijt, vloerkleed of trapbekleding door een professionele reiniger is zeker te overwegen als je er tegen opziet om het zelf te doen of gewoon niet weet hoe je het moet doen en met welke middelen.

Bij de Meubelreiniger reinigen we tapijt met een combinatie van verschillende methodes: dieptereiniging en bonnet methode.

We hebben voor al ons werk vaste prijzen vastgesteld. Je weet dus precies wat je bij ons kwijt bent voor een mooi schoon tapijt, vloerkleed of trapbekleding.

Kies vandaag nog voor onze professionele reiniging.
Een eerste stap is het aanvragen van een gratis vrijblijvende offerte.

Ben je ook weer toe
aan schone meubels?

Wij hebben de oplossing voor je vies geworden tapijt

Heeft je tapijt een flinke opfrisbeurt nodig?
Dé manier om je tapijt weer zo goed als nieuw te krijgen en te houden is het tapijt regelmatig te laten reinigen door een professioneel bedrijf in tapijtreiniging.

De Meubelreiniger levert naast diensten op het gebied van reinigen en onderhouden van stoffen banken en stoelenleren banken en stoelen ook trapbekleding, vast  tapijt en losse kleden (karpet).
En doen dit voor zowel particuliere als zakelijke klanten in heel Nederland.

Eigenlijk zou de Tapijtreiniger als naam beter passen.
Maar ja, je kunt maar 1 naam hebben.

Onze medewerkers hebben jaren ervaring op het gebied van tapijtreiniging en weten ook jouw tapijt weer schoon, fris en vlekkeloos te maken. Vanwege deze jarenlange ervaring weten wij steeds de nieuwste en beste producten te gebruiken om vlekken zo goed mogelijk te kunnen verwijderen. Bij tapijt reinigen verwijderen we vlekken uit tapijten met alleen de beste, nieuwste en milieuvriendelijkste reinigingsmiddelen. Daardoor ben je verzekerd van een goed resultaat.
Uiteraard zorgen wij ervoor dat, tijdens het reinigen van je tapijt, je meubels op het tapijt geen schade oplopen en niet nat of vies worden.

Kortom, De Meubelreiniger is dé oplossing op het gebied van tapijtreiniging.

Tapijt reinigen is een professionele klus

We horen vaak dat mensen die onze hulp inroepen overwogen hebben zelf hun tapijt te reinigen en een tapijtreiniger willen huren. Dit kan natuurlijk heel goed, maar dan moet het wel goed en met de juiste middelen gebeuren.

Over het algemeen wordt er een op zeep-basis werkend, niet milieuvriendelijk schoonmaakmiddel met de tapijtreiniger meegeleverd. En als dat schoonmaakmiddel niet goed uit het tapijt gehaald wordt zal er iets van zeep achter blijven.

Deze zeepresten zullen weer snel vuil aantrekken. Met snel weer een vuil tapijt als resultaat.

Ten tweede heb je waarschijnlijk niet de kennis om goed te kunnen beoordelen hoe en met wat aanwezige vlekken behandelt moeten worden.

Een koffievlek is toch echt iets anders dan sinaasappelsap. En kattenurine krijg je er ook niet zomaar met een sopje weer uit. Goed weten wat voor soort vlek het is in combinatie met het soort tapijt.

En dan de juiste middelen inzetten om de vlek te verwijderen. Daar draait het om bij een tapijtreiniger.

Onze aanpak bij tapijt reinigen

Bij iedere klant waar tapijt reinigen hanteren wij de kernwaarden van De Meubelreiniger:
kwaliteit gaat voor tijd
en
wij zijn pas tevreden als jij het bent!

En dan maakt het niet uit of dat we nou een klein stukje tapijt moeten reinigen of honderden vierkante meters tapijt.

Als wij tapijt reinigen doen we dat volgens de volgende aanpak:

  1. We inspecteren het tapijt op aanwezigheid van schade en vlekken
  2. We verplaatsen de kleine meubels en plaatsen onder houten poten van tafels ed. een plastic afdekking
  3. Vervolgens gaan we de vlekken voor behandelen en goed uitzuigen en spoelen
  4. Dan vindt het daadwerkelijke tapijt reinigen plaats We hanteren hiervoor een combinatie van 2 methodes: 1) Sproei-extractie om dieper zitten vuil te bereiken 2) Bonnet methode om totale oppervlakte te reinigen
  5. Tot slot volgt een inspectie achteraf en mag je zeggen wat je ervan vindt.

Vrijblijvende offerte voor tapijt reinigen

We hebben voor al ons werk vaste prijzen.
Je weet dus precies wat je bij ons kwijt bent voor een mooi schoon tapijt.

Kies vandaag nog voor onze professionele tapijtreiniging en begin met het aanvragen van een vrijblijvende offerte voor het reinigen van je tapijt of vloerbedekking.

Reviews van onze tevreden klanten

Duidelijke communicatie vooraf. _ Geen verassingen. – Goed werk. – Voor kleine meerprijs (€ 25,-) is de bank gevuld daar waar de zitting wat was ingezakt. Zit weer als nieuw! – Op tijd – Advies over verwijderen vlekken. Hoe doe je dit nu?

Bas OtteTevreden klant

Prima ervaring. De meubelreiniger kwam op tijd en heeft keurig werk geleverd. Onze bank ziet er weer tip top uit. Vloer werd netjes afgedekt met zeil en kleed en alles is weer netjes op zijn plek gezet en opgeruimd. We kregen zelfs nog een onderhoudssetje en goede tips voor vlek verwijderen. Jeroen was een prettige persoonlijkheid om in huis te hebben en wat kan hij hard werken!! Meubelreiniger en Jeroen bedankt voor de correcte service en onze “nieuwe” bank!

Menalda Bavicnk – AmersfoortTevreden klant

Netjes te woord gestaan bij het inplannen van de opdracht. Gisteren is mijn groene 3-zits bank gereinigd, ik kan niet anders zeggen dan dat ik dacht dat ze een nieuwe bank hadden neergezet. Buiten dat kwam de pasgewassen frisheid je tegemoet. Zou dit bedrijf aanraden. Nice job!

Boy – NieuwegeinTevreden klant

Zeer professionele aanpak en ook fijn: persoonlijk contact! Alle vragen worden beantwoord en mijn zonnegele bank is inderdaad weer zonnegeel. Waar ik héél erg blij mee ben. Dank!!!

Loet – UtrechtTevreden klant

Vandaag is Jeroen bij ons geweest voor het reinigen van onze bank. De beste keuze die we hadden kunnen maken! Het ziet er weer als nieuw uit. Jeroen zelf was erg gepassioneerd over zijn vak en wist er veel over te vertellen. Top gedaan!

Roy Dessing – GoudaTevreden klant

Heel blij met de reiniging. De banken zijn weer als nieuw. Jeroen Kleverwal is een harde en goede werker en daarnaast ook een heel vriendelijke man. Een aanrader!

Dekker – BergenTevreden klant

Ben je ook weer toe
aan schone meubels?

FAQ tapijt reinigen

Kun je tapijt reinigen met een stoomreiniger?

Je kunt tapijt reinigen met een stoomreiniger maar je moet erg voorzichtig zijn. Stoom is heet en wol kan door die hitte verschrompelen en kunstvezels kunne smelten. Daarnaast haal je met een stoomreiniger geen vuil van het tapijt.

Wat kost het laten reinigen van tapijt?

De prijs voor het laten reinigen van tapijt is sterk afhankelijk van het aantal te reinigen vierkante meters en de gebruikte methode maar zal gemiddeld tussen de €1,50 tot €10,00 per vierkante meter zijn.

Hoe kan zelf mijn tapijt reinigen?

Door met de juiste materialen (tapijtreiniger en reinigingsmiddelen) te gaan werken. Gebruik geen agressieve middelen uit het “keukenkastje” en ook geen middelen op zeepbasis.

Kun je tapijt reiniger droog met poeder?

Je kunt tapijt oppervlakkig reinigen met droge poeder. Veel vlekken zullen er niet uitgaan met deze methode. De poeder zal een verbinding aangaan met de waterstof in de lucht en zo vuil los weken van het tapijt. Zorg dat de poeder volledig wordt verwijderd. Kijk uit voor allergische reacties.

Kun je een vloerkleed chemisch reinigen?

Dat kan alleen bij een stomerij of wasserette die daar de machines voor hebben staan. Chemisch reinigen staat ook bekend als dry cleaning en is reinigen zonder water.

Algemene informatie

Wie is De Meubelreiniger
Wist je dat als er bloedvlekken op de bank zitten we ook een oplossing hebben.
Dat we ook jouw vaste vloerbedekking, kleed of gestoffeerde trap kunnen schoonmaken?
En natuurlijk ook andere zitmeubels als fauteuil, sta-op stoel, relaxstoel en eetkamerstoelen.
Ook alcantara banken en leren banken reinigen doen we dagelijks.

Neem ook eens een kijkje in onze webshop voor producten die we zelf ook dagelijks bij onze klanten gebruiken om problemen en vlekken op te lossen.