Skip to main content

Tips voor onderhoud stoffen en lederen bekleding

Geen algemeen advies

Het is niet makkelijk om een algemeen onderhoudsadvies te geven die voor alle meubelstof van toepassing is. Natuurlijke stoffen als wol, katoen, linnen, zijde vragen vaak om een andere aanpak dan meubelstoffen van leer of waar veel kunstvezels in verwerkt zijn.

Wanneer je een gereinigde bank of ander meubel met stoffen bekleding goed onderhoudt en regelmatig reinigt (of laat reinigen) zul je extra lang plezier hebben van jouw meubels.

Het onderhouden van meubels met een stoffen bekleding

Wekelijks de meubelstof goed afzuigen met het kleine zuigmondje van de stofzuiger is belangrijk om loszittend vuil en zand uit de stof te halen. Let wel op dat er geen haakjes aan de zuigmond zitten want dan kan de meubelstof beschadigt raken. Vergeet de ruimte tussen de kussens en leuningen niet want daar kan zich aardig wat vuil ophopen.

Maar bij een stoffen bank zit veel van het vuil verstopt tussen de vezels en onder de meubelstof. En dat is niet altijd even makkelijk met een stofzuiger te verwijderen.

Bij veelvuldig gebruik van de meubels is het daarom verstandig om jaarlijks een goede dieptereiniging te laten uitvoeren. Na een goede reiniging is het meubel weer schoon en fris en zijn de meeste vlekken weer verdwenen. Het jaarlijks goed laten reinigen is veel beter dan vertrouwen op een aangebrachte impregneerlaag.

Tussen de reinigingsbeurten in kun je de meubelstof onderhouden door gebruik te maken van James Interieurreiniger (te koop in onze webshop). James Interieurreiniger op een witte doek sprayen en zachtjes over de meubelstof wrijven. Oppervlakkig vuil en vlekken worden dan verwijderd.

Wat als je iets morst en er een vlek ontstaat?

Iedereen morst wel eens iets op de bank. Vervelend maar als je er snel bij bent is er niet veel aan de hand en zijn de meeste vlekken goed te verwijderen. Gebruik bij onderhoud en vlekken verwijderen nooit gekleurde doeken of tissues want die kunnen kleur afgeven.

Eerst goed bepalen wat er gemorst is.
Eten op de bank morsen moet je anders aanpakken dan een kop koffie.

Is er een vaste substantie gemorst?

Wanneer er een vaste substantie (bijvoorbeeld eten) op de meubelstof gemorst is dan is het logisch dat je dat eerst zoveel mogelijk verwijderd. Dit kan heel goed met een lepel en daarbij werk je van buiten naar binnen. Rustig scheppen voorkomt dat je de substantie verder in het weefsel duwt.
Als het gemorste weg is geschept maak je de nog zichtbare plek nat met warm water. Daarna dep je met een droge witte doek, keukenrol of een ander absorberend iets het meest vocht eruit. Je haalt er dan direct nog wat van de gemorste substantie uit de vezels van de meubelstof.
Herhaal dat een paar keer en dep de plek daarna zoveel mogelijk droog met een tissue, keukenrol of een schone witte doek. Gebruik geen gekleurde doeken of tissues want die kunnen kleur afgeven. Pak dat een vocht ge maakte witte doek en leg die over de plek heen.
Laat die doek op de plek liggen totdat die droog is.
Kijk dan of er nog iets te zien is van de vlek.

Of iets vloeibaars gemorst?

Pak een schone witte doek of keukenrol en leg die op de plek. Voorzichtig op de doek duwen zodat er zoveel mogelijk vloeistof in de doek komt. Herhaal dit totdat de doek/keukenrol zo goed als droog blijft.
Als je zo zoveel mogelijk vloeistof uit de meubelstof hebt gehaald maak je de nog zichtbare plek nat met warm water. Daarna dep je weer met een droge witte doek, keukenrol of een ander absorberend iets, het meest vocht eruit. Je haalt er dan direct nog wat van de nu verdunde vloeistof uit de vezels van de meubelstof.
Herhaal dat een paar keer en dep de plek daarna zoveel mogelijk droog met een tissue, keukenrol of een schone witte doek.

Pak dat een vochtig gemaakte witte doek en leg die over de plek heen.
Laat die doek op de plek liggen totdat die droog is.
Kijk dan of er nog iets te zien is van de vlek.

Als er nog een vlek te zien is kun je op onze webpagina kijken hoe die verwijdert kan worden

Belangrijk is dat je zelf niet van alles gaat proberen. Op internet kom je de meest rare tips tegen.
Begin er niet aan want ….

Het onderhouden van meubels met een lederen bekleding

Het onderhouden van meubels met een lederen bekleding gaat heel anders in zijn werk.
Bij onderhoud van leer is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor soort leer er is gebuikt voor de bekleding.
Voor onderhoud en reinigen zijn er grofweg twee soorten:
gedekverfd of gesloten leer – dit is leer waarop, na een verfbad, een dekkende verflaag is aangebracht. Deze deklaag beschermt het leder tegen het intrekken van vocht.
en
open leder – dit leersoort bevat geen deklaag (bijv. Aniline leer, half-aniline leer, nubuck, suède, pilotenleer, enzovoort)

Onderhoud van gedekverfd leer

Onderhoud gedekverfd leer is niet zo moeilijk. Wekelijks een vochtig gemaakte witte doek over het leer halen is vaak voldoende om het schoon te houden.
Om uitdrogen te voorkomen moet het leer jaarlijks gevoed worden. Wij verkopen hiervoor een zeer goede leerbeschermer. Deze leerbeschermer heeft ook een licht reinigende werking.
Als het leer echt vettig en vuil is geworden moet het een keer goed gereinigd worden. Vraag ons om een offerte.

Onderhoud van open leer

Onderhoud van open leer is een stuk moeilijker. Alle substanties die je op open leer morst trekt er onmiddellijk in. En die zijn er niet meer uit te halen. Weest dus voorzichtig met eten en drinken op een open leren bank of stoel.
Maar ook vloeibare schoonmaakmiddelen verdwijnen in het leer. En die kunnen weer lelijke plekken veroorzaken die er dus ook niet meer uit te halen zijn.
Als je open leer periodiek wilt reinigen dan hebben wij leerreiniger soft in de webshop. Als je deze leerreiniger op een wit doekje doet en dan licht over het leer wrijft zal loszittend vuil eraf gaan. Vlekken zullen niet verdwijnen want die zitten (helaas) in het leer.

Tot slot

Ga op stoffen en lederen bekleding niet zelf aan het rommelen met verkeerde producten.
Denk eerst goed na over je aanpak en geloof niet alles wat er op internet staat.

Bel of app ons en we denken met je mee om tot een oplossing te komen.
En soms is dan de enige aanpak dat we langskomen om het probleem op te lossen.
Als je dan zelf al veel geprobeerd hebt en daarbij verschillende schoonmaakmiddelen door elkaar gebruikt is er een kans dat er een chemische reactie heeft plaats gevonden tussen al die producten en de vlek er noot meer uit te halen is (permanent aanwezig).