Kattenharen verwijderen

Het verwijderen van kattenharen van een bank of stoel is iets dat je blijft doen zolang er een kat in huis is.
In dit artikel geven we 10 tips die je kunnen helpen met het verwijderen van kattenharen.

kattenharen verwijderen

Hoe krijg ik kattenharen uit mijn bank en stoel?

Een kat (of katten) in huis hebben is gezellig en je kunt je niet indenken dat ze er niet zouden zijn.
Maar door het continu verharen tref je op je bank en stoelen altijd weer kattenharen aan.
En die kattenharen zijn op veel meubelstoffen helemaal niet zo makkelijk te verwijderen.

Als meubelreiniger maken we het dagelijks mee.
Gelukkig lukt het ons altijd weer om een bank of stoel schoon haarvrij  op te leveren.

In de gespreken met onze klanten vragen we vaak wat ze zelf doen om de kattenharen te verwijderen. Want om ons iedere keer erbij te halen als de bank of stoel weer vol met haren zit wordt ook een beetje dure zaak.

In dit artikel geven we een opsomming van methodes om zelf kattenharen van bank en stoel te verwijderen.
Hou er rekening mee dat het verwijderen van kattenharen  een lastig en steeds terugkerend karwei is.

Voorkomen van kattenharen op de bank

Als het gaat om het verwijderen van kattenharen op je bank en stoelen is preventie het meest effectief. Dit omvat het regelmatig borstelen van je kat. Sommige katten moeten meer verzorgd dan andere. Als je dus constateert dat jouw kat enorme hoeveelheden haar in huis en op de bank achterlaat, moet je kat misschien meer worden verzorgd.

Katten zullen tijdens bepaalde periodes meer moeten worden verzorgd dan in andere periodes in het jaar. De meeste katten gaan door een ruiperiode waarin ze meer haar zullen verliezen dan op andere momenten. Tijdens deze periodes is het belangrijk om ze meer te verzorgen dan je anders zou doen.

Zorg ervoor dat je jouw huisdier met de juiste middelen verzorgt. Sommige soorten vacht of haar hebben een gladde borstel nodig. Terwijl andere een verhaarborstel nodig hebben. Zorg er dus voor dat je de juiste informatie over de verzorging van het ras krijgt.

Laten we eerst eens kijken naar kattenharen in het algemeen.

kattenharen op de bank

Kattenharen en verharen

De huid is het grootste en een van de belangrijkste organen van het lichaam. Zowel bij een mens als bij een kat. De huid vormt een barrière om het lichaam te beschermen tegen infecties, parasieten en de elementen. De huid onderhoudt ook de interne omgeving van het lichaam en voorkomt verlies van vocht en andere lichaamsbestanddelen. Omdat de huid zich aan de buitenkant van het lichaam bevindt, wordt ze gemakkelijk blootgesteld aan elementen van buitenaf en is ze vatbaar voor verwondingen en ziekten.

De huid is opgebouwd uit cellagen, smerende (talg)klieren, bloedvaten, zenuwuiteinden en haarzakjes die haren produceren.

Katten hebben vier soorten haar

Er zijn korte pluizige haren die secundaire haren worden genoemd. Andere namen voor secundaire haren is ondervacht.
Het tweede type zijn de langere en stijvere buitenste haren die primaire haren worden genoemd. De primaire haren worden ook wel dekharen, buitenharen of bovenvacht genoemd.
Katten hebben ook haren die luifelharen worden genoemd en die dunner zijn dan de primaire haren. Tot slot zijn snorharen eigenlijk speciaal ontwikkelde haren, tactiele haren genaamd, die de kat helpen haar omgeving te voelen.

De verhouding van het aantal primaire tot secundaire haren verschilt per leeftijd en ras. Pasgeboren kittens hebben geen primaire haren. Daarom zijn hun jassen kort en zacht. Meestal hebben de meeste kittens tegen de leeftijd van zes maanden een goede groei van de primaire haren ontwikkeld, zodat hun vacht langer en stugger is. Er bestaan ​​veel variaties tussen rassen met betrekking tot de exacte lengte, kleur en textuur van de haarvacht. Deze vachtverschillen zijn grotendeels het resultaat van de verhouding tussen primaire en secundaire haren en de textuur van deze individuele haren.

Elke haar groeit vanuit een eenvoudige opening in de huid, een haarzakje genaamd. Een kitten wordt geboren met alle haarzakjes die het ooit zal hebben. Eventuele toekomstige verschillen of veranderingen van de haarvacht zullen te wijten zijn aan veranderingen in de follikel. Elke haarschacht die door een haarzakje wordt geproduceerd, zal uiteindelijk afsterven en worden verwijderd (afgeworpen) en vervangen door een nieuwe haarschacht die door dat haarzakje wordt geproduceerd. Katten werpen voortdurend oud dood haar uit de follikel en vervangen het door nieuw levend en groeiend haar.

Verharen

De mate of snelheid waarmee een kat verhaart wordt bepaald door factoren als leeftijd, hoeveelheid zonlicht, buitentemperatuur, ras, geslacht, hormonen, allergieën, voeding, etc.

Daarnaast zullen rassen in verschillende snelheden haar verliezen en opnieuw laten groeien.
Katten die altijd binnen zitten hebben vanwege kunstmatige warmte en vooral licht de neiging om min of meer continu te verharen.
Katten die buiten worden gehouden hebben de neiging om met name in de lente en de herfst gedurende enkele weken te verharen. Meestal groeien er in de herfst meer secundaire haren voor warmte. In het voorjaar verliezen ze de ondervacht en vervangen ze een groot deel door de langere primaire haren.

10 tips voor het verwijderen van kattenharen van bank en stoel

Deze lijst met tips voor het verwijderen van kattenharen is waarschijnlijk niet compleet en er zijn ongetwijfeld nog wel meer methodes.
ken je nog een andere metheode?
Laat het ons dan even weten.

Tip 1 stofzuiger

Voordat je met een van andere hier beschreven methodes aan d egang gaat is het goed om eerst de stofzuiger te gebruiken. Ga bij het stofzuigen van je bank twee maal in verschillende richtingen over de meubelstof heen om zo zoveel mogelijk haren te verwijderen.

De ene stofzuiger is beter in het opzuigen van kattenharen dan een andere stofzuiger en er zijn ook speciale stofzuigers voor opzuigen van huisdierharen.
De meeste stofzuigers hebben een speciaal zuigstuk voor banken. Dit zijn vaak de kleine gladde zuigstukken. Kijk uit dat er geen scherpe stukjes aan de rand van het zuigstuk zitten want daarmee kun je de meubelstof lelijk beschadigen

Tip 2 - vochtige zeem

Neem een vochtige zeem en wrijf daarmee over de bank of stoel. Als de zeem vol komt te zitten met haren kun je de zeem onder de kraan uitspoelen en daarna het volgende stukje meubelstof te lijf gaan. Pas op dat de gootsteen niet verstopt raakt. Haal na het werk dus alle haren uit de gootsteen  en spoel ze niet door.

Tip 3 - raamwisser

Maak de raamwisser een beetje vochtig en haal de raamwisser over de bank of stoel heen. Door de stroefheid van de rubberen wisser blijven de haren van je kat aan het rubber kleven. Zuig de bij elkaar gehaalde haren op met de stofzuiger. En zuig dan direct de hele bank even af met de stofzuiger. Wel het kleine harde zuigmondje gebruiken en rustig zuigen want de overgebleven haren en evt. aanwezig zand moet wel de tijd krijgen om opgezogen te worden.

Tip 4 - huishoudhandschoenen

Je kunt natuurlijk in de dierenspeciaalzaak van die dure handschoenen kopen die speciaal gemaakt zijn voor het verwijderen van katten haren maar gewoon zo’n gele huishoudhandschoen gebruiken werkt ook prima.
Gebruik een droge huishoudhandschoen en haal de handschoen over de meubelstof.  Omdat de handschoen stroef is veeg je de losse haren zo op een hoop. En je kunt met je hand op de moeilijkste plekjes komen om ook daar de haren te verwijderen.
En die hoop kattenhaar kun je dan weer verwijderen met de stofzuiger.

Eventueel je handschoen een beetje vochtig maken en dan de vochtige handschoen over de meubelstof halen.

Tip 5 – tape of plakband

Neem een rol breed plakband, plak een strook plakband op je bank of stoel en trek het ervan af.
Twee waarschuwingen bij deze methode:
1 – Er is altijd een kans op schade aan de meubelstof bij het aftrekken van de tape. Dus eerst even uittesten op een onopvallende plaats.
2 – Omdat er altijd iets van lijmresten op de meubelstof achter blijven zullen die lijmresten vuil aantrekken en daardoor zal de bank of stoel sneller vuil worden.

Je kunt ook een strook plakband (kleefzijde aan de buitenkant) om je hand winden en dan de kattenharen van je bank “deppen”.

Tip 6 - borstel

Veeg met een stevige wat harde borstel over de meubelstof. Zo veeg je veel haren op een hoop. Die je dan met een stofzuiger kunt opzuigen. Je kunt ook borstelen en zuigen tegelijk. Zo zuig je ook gelijk alle opspringende haren de stofzuiger in.
Een harde borstel is ook goed te gebruiken voor het verwijderen van haren in een inloopmat. 

Tip 7 - kledingborstel

Deze methode lijkt veel op de methode met het plakband. Je neemt een kledingborstel en haalt die over de meubelstof heen. Hou er wel rekening mee dat een kledingborstel maar een geringe kleefkracht heeft en snel verzadigd is. Met deze methode zeker belangrijk om de meeste haren eerst met een stofzuiger weg te zuigen.

Tip 8 - Furminator en rubber dierenborstels

Heb je ooit eens een Furminator of rubber dierenborstel gekocht voor het borstelen van je kat?
Dan kun je die Furminator of rubber dierenborstel perfect gebruiken voor het verwijderen van de haren van je bank of stooel
Een rubber borstel heeft hetzelfde effect als de huishoudhandschoen.

Tip 9 puimsteen

Het gebruik van puimsteen is ook een manier om kattenharen van je bank te krijgen.
Puimsteen is vulkanisch gesteente dat ruw aanvoelt en wordt veel gebruikt voor verwijderen van eelt.

Wees wel voorzichtig want door de ruwe structuur VAN DE puimsteen kan je de meubelstof snel beschadigen.

Tip 10 ontpluizer

Gebruik een handmatige ontpluizer.
Wees ook hier erg voorzichtig mee want bij grof geweven meubelstof is de kans op schade reg groot.

Lees onze Tips en Adviezen !

Scroll naar top