vlekken verwijderen

Welke dingen kun je beter niet doen op een bank! [6 tips]

In dit artikel geven we zes voorbeelden van zaken die je beter niet op een bank kunt doen. De gegeven voorbeelden zijn belangrijke bronnen voor vlekken en andere problemen op een stoffen en leren bank. 

Wat wel doen: gezond verstand gebruiken

Er zijn best wel een hoop zaken die je beter niet op de bank kunt doen. We gaan er zo een aantal de revue laten passeren. Zullen er beslist een paar bij zitten waarbij je dan denkt “zo dat is ook niet slim”!
Maar toch komen we dit (of een variatie erop) dagelijks tegen bij onze klanten.
Natuurlijk kunnen we regelmatig je bank reinigen maar je kunt er zelf ook een hoop aan doen om je meubels schoon en  mooi te houden.

Laten we dus maar beginnen met te zeggen wat je wel moet doen!
Bij alles wat je op de bank doet gewoon even goed na denken en een beetje gezond verstand gebruiken.
Is dit slim wat ik nu gaan doen op de bank?
Of kan ik dit beter ergens anders doen?

Lees direct verder en doe je voordeel ermee (voorkomen is beter dan genezen!).

Tip 1: Geen fel gekleurde kussens, lakens of plaids op een lichte stof gebruiken

plaid op de bank

Oke, oke,  dit is geen oproep om absoluut geen gekleurde kussens of plaids op de bank te leggen. Want dat is natuurlijk onzin Maar het is wel een ernstige waarschuwing. Wees voorzichtig met wat je wel of niet gebruikt. We maken te vaak mee dat een mooi rood rugkussentje de achterliggende meubelstof of leer prachtig rood heeft gekleurd. Mag natuurlijk ook een andere kleur zijn!

Wees ook voorzichtig met vooral fel gekleurde dekens, lakens en plaids. Door de lichaamstemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kunnen er verrassende effecten ontstaan.
En omdat de onderliggende stof of leer de kleurstof geabsorbeerd heeft is het bijna onmogelijk deze kleurstoffen weer te verwijderen.

Goed testen op kleurechtheid en/of afgeven van kleur is dus echt noodzakelijk voordat je dit op de bank gaat gebruiken.

Overigens is het ” dumpen” van nat of vochtig wasgoed op je bank om te drogen ook een heel slecht idee. Daar heb je waslijnen of een wasrek voor.

Echt: voorkomen is veel beter dan genezen.

Tip 2: Niet eten op de bank

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Een lange dag op het werk, pijnlijke voeten en een diep verlangen om even helemaal niets te doen. Dus we gaan naar huis en ploffen neer op de bank. Schakelen Netflix in voor een goed film of serie en bellen voor het bezorgen van een pizza.

En die bank is zo comfortabel dus we eten al televisie kijkende lekker de pizza op de bank…. Want waarom al die moeite nemen om aan tafel te gaan zitten?

pizza eten op de bank

Bord op schoot en een beetje onderuit gezakt (niet erg goed voor je rug overigens) is niet de ideale positie om te eten. Sterker nog, het is de perfecte combinatie voor het maken van “perfecte” vlekken. Eten op de bank geeft gewoon vaak mors problemen: vette jus, sauzen, soep, sate, pizza, pindakaas, jam, enzovoort.

En zeg nou niet dat dit alleen bij kinderen het geval is. Volwassenen knoeien net zo hard.
En helaas: vlekken op basis van vet of olie zijn niet de makkelijkste vlekken om te verwijderen. Zeker niet op meubelstoffen als katoen, linnen en zijde.

Aan de eettafel eten en daarna pas naar de bank gaan om TV te kijken kan veel vlekken voorkomen.

Toch gezellig voor de televisie de pizza gegeten?

En een stuk op de bank gevallen met een prachtige vlek als resultaat!
Ga niet zelf aan de plek zitten rommelen met allerlei middeltjes of borstels.
Schade aan de stof is snel gemaakt en moeilijk weer te herstellen.
Door onze kennis, ervaring en manier van meubelreiniging verwijderen we de meeste vlekken en maken we de stof weer als nieuw!
Maak een afspraak met De Meubelreiniger om de mogelijkheden van je bankstel reinigen door te spreken.

Tip 3: Geen nagels lakken op de bank

Lak jij ook jouw nagels op de bank?
Ik hoop van niet!
Het lakken van de nagels op de bank of fauteuil is vragen om moeilijkheden. Vaak wordt de nagellak op de leuning gezet, televisie aan en dan kijkend naar je favoriete programma gelijk je nagels lakken. Het potje met nagellak kan dan makkelijk omvallen. Met alle gevolgen van dien.

Toch gebeurd?
Nagellak op de meubelstof. En er is een flinke vlek verf ontstaan op de meubelstof?

Ga niet zelf aan het proberen dit weer weg te werken. Je gaat gewoon de verkeerde middelen gebruiken: nagellak remover, aceton, terpentine, enzovoort. Het enige wat je doet is de verf verdunnen en uitsmeren tot een grote vieze plek. En als je echt pech hebt heb los je ook wat van de kleurstoffen van de meubelstof op. En dat geeft weer een licht of doffe plek die nooit meer weg gaat.

Roze nagellak op de bank

Een klant belde ons met dit verhaal: “Ik heb roze nagellak op mijn bank gemorst. Ik wist dat ik in de problemen zou komen als het eenmaal droog zou zijn dus moest ik snel handelen. Ik heb een vlekverwijderaar geprobeerd, daarna heet water, alcohol en nog veel meer dingen. Geen van hen werkte. Daarna naar de aceton gegrepen (op een blog gelezen). De vlekken kwamen er nu wel uit! Maar ik heb er nu een nieuw probleem bij: de aceton is dwars door mijn stof gegaan en zit er een gat in mijn bank. Wat kan ik nog doen?”
Tja, het antwoord was duidelijk: gat dicht naaien of opnieuw stofferen.
Reinigen gaat niets oplossen voor zo’n probleem.

Dit verhaal toont aan dat als je niet weet van wat voor stof de bank gemaakt is het gebruik van agressieve  middelen ernstige schade kunnen veroorzaken. In dit geval was het een alcantara waarop aceton gebruikt is!

Wat wel doen bij nagellak op de bank?

Schep zo veel mogelijk van de nagellak van de meubelstof (van buiten naar binnen). Maak een sopje van afwasmiddel en koud water en dep de plek ermee tot deze goed nat is. Leg er keukenrol op en blijf dit herhalen tot de nagellak weg is.
Als het niet lukt kun je er beter verder afblijven en de Meubelreiniger bellen of mailen

Laat regelmatig een dieptereiniging op je bank uitvoeren door een meubelreiniger

Tip 4: Geen kleren dragen die kleur afgeven op de bank

Veel kleding geeft kleur af

Ja deze komen we echt vaak tegen: kleding die heeft afgegeven op de stoffen of leren bank. Ga dus niet met nieuwe kleding op de bank of stoel zitten.

spijkerbroeken op lichte bank

En het zijn echt niet alleen nieuwe spijkerbroeken die kleur afgeven. Er er zijn meer kledingstukken die kleur afgeven. Een zwarte leren rok op een witte leren bank is ook echt een succes! Of een leren broekriem, zwarte acryl rok, ……

Toch gebeurd?
En de meubelstof is verkleurd?
Door onze manier van meubelreiniging lukt het ons vaak nog wel om de bank weer schoon te krijgen.
meer informatie op onze website: De MeubelReiniger

Tip 5: Niet in de felle zon zetten

Hoe verkleuren van meubels voorkomen?

Om verkleuring van de stoffen en leren bank te voorkomen moet direct zonlicht op de bank vermeden worden. Bijvoorbeeld door de zonwering naar beneden te doen.

Helaas is direct zonlicht een factor die niet door iedereen even makkelijk te vermijden is. Geen zonwering aanwezig, huurhuis, tijdelijke bewoning, etc.

Als direct zonlicht op de bank niet voorkomen kan worden moet je in ieder geval proberen je gestoffeerde meubels niet direct voor het zonnigste raam te plaatsen.

bank in direct zonlicht

Stoffen meubels die verkleurd zijn

Is de meubelstof door direct zonlicht lichter geworden?
Dat is echt heel jammer want daar is gewoon niets meer aan te doen.
Helaas! Reinigen heeft geen effect en verven gaat niet!

Lederen meubels drogen uit en verkleuren door de zon.

Zon en leer gaan niet zo goed samen. Leer voortdurend bloot stellen aan de zon zal uitdroging van het leer en verkleuring veroorzaken. Langzaam verdampt de natuurlijke olie van het leer waardoor verstijving en barsten gaan ontstaan. Uitdroging zal uiteindelijk resulteren in scheuren van het leer.

Hoe donkerder de kleur, hoe meer gevoelig het leer zal zijn om te verkleuren. Als het leer eenmaal is vervaagd  kan de kleur hersteld worden door aanbrengen van op kleur gemaakte leercrème (voedend en kleurend) of door de bank helemaal te laten verven. Als het leer scheuren heeft zal alleen opnieuw stofferen nog helpen.

Breng een goede leerconditioner aan

Naast het beperken van direct zonlicht moet leer tweemaal per jaar onderhouden worden door aanbrenging van een goede voedende leercrème. Een goede leercrème gaat uitdrogen en scheuren voorkomen.
Gebruik geen schoonmaakproducten die niet specifiek zijn ontworpen voor leer. Daar beschadig je het leer allen maar mee.

Preventie dus! Onnodige verkleuring en vervuiling van de bank kan eenvoudig voorkomen worden door bepaalde dingen gewoon niet te doen.

Tip 6: De krant niet op de bank leggen

Kranteninkt op de bank?

Je leest graag de krant op de bank?
Kop koffie erbij. Niets mis mee natuurlijk. Want waar moet je je krant of tijdschrift anders lezen als het niet op de bank mag?

krant lezen op de bank

Maar de krant dagelijks op de meubelstof leggen geeft na verloop van tijd toch wel narigheid. Bij het neerleggen en oppakken glijdt de krant een beetje over de stof of het leer van de bank.
En een krant geeft altijd inkt af. Kijkt u maar eens naar uw handen na het lezen van de krant.
Of haal er eens een vochtige keukenrol over de krant heen!
Niet schrikken van wat je dan ziet.

Er zijn ook mensen die de krant in de gleuf tussen zitting en armleuning steken. dat geeft na verloop van tijd echt een mooie zwarte plek van kranteninkt.

Dus, leg de krant niet op de bank en steek de opgevouwde krant ook niet in de gleuf tussen zitting en leuning.
Leg de krant gewoon op een tafeltje of op de grond (geen vloerbedekking?

Toch gebeurd?
En de meubelstof is vuil geworden?
Vraag een vrijblijvende offerte voor reiniging aan.

Meubelreiniging

Afsluitend!
Natuurlijk is wekelijks de bank reinigen met de stofzuiger heel goed om het loszittende vuil en zand te verwijderen. Maar regelmatig uw gestoffeerde bank “trakteren” op een professionele reiniging om zo ook vastzittend stof en vuil te verwijderen is aan te bevelen. De resultaten zijn echt opmerkelijk. Professionele reiniging is niet goedkoop. Maar uw meubels zien er daarna weer als nieuw uit en gaan veel langer mee.

Oh ja, meubelreiniging is een ambacht!

Maak een afspraak met De Meubelreiniger om de mogelijkheden van professionele reiniging en onderhoud van uw meubels door te spreken.

Scroll naar top