Huisstofmijt en allergie

Wat is de huisstofmijt?

Een huisstofmijt is een heel kleine diertje: slechts ongeveer een kwart tot een derde van een millimeter groot.

Te klein dus om ze zomaar met je blote ogen te zien.
Onder een microscoop zien ze eruit als witte insecten en dan zie je dat het beestje acht poten heeft. Dit betekent dus dat het geen insect is maar behoort tot de groep van de geleedpotigen. Net zoals de spinnen.

Er zijn tenminste 13 soorten mijten en ze zijn allemaal goed aangepast aan de omgeving in jouw huis.

Huisstofmijten leven er lekker op los bij temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius en een luchtvochtigheidsniveau van 70 tot 80 procent. En die omstandigheden zijn er in de meeste huizen goed te vinden.

huisstofmijt
Huisstofmijt

Voeding voor de huisstofmijt

Ze voeden zich voornamelijk met de minuscule vlokken menselijke huid die ieder mens iedere dag verliest. Deze vlokken komen in de binnenste lagen van je bank, tapijten, bed en zelfs kinderknuffels terecht. Dit zijn dan ook de plaatsen waar mijten het meest te vinden zijn.

En als je dan weet dat een gemiddeld volwassen mens op een dag ca. 1 tot 1,5 gram huidvlokken verliest wordt er genoeg voedsel geproduceerd om er een ​​miljoen van te voeden!

In ieder huis leeft huisstofmijt

Sterker nog, de huisstofmijt komt in alle landen van de wereld voor (m.u.v. Antarctica dan want daar is het te koud)’. 

Hoe goed je je huis ook schoonmaakt de huisstofmijt zal er altijd zijn.

De gemiddelde levenscyclus van een mannelijke huisstofmijt is 10 tot 19 dagen. Een vrouwtje kan tot 70 dagen leven. En als deze een mannetje in de buurt heeft kan dit vrouwtje in de laatste 35 dagen van haar leven wel 60 tot 100 eieren produceren. In een levensduur van ca. 70 dagen zal een huisstofmijt ongeveer 2.000 fecale deeltjes produceren en een nog groter aantal gedeeltelijk verteerde enzym gedekte stofdeeltjes.

Op de Universiteit van Manchester in Engeland hebben ze onderzoek gedaan naar huisstofmijt en daar kwamen schrikbarende feiten naar boven:  het gewicht van een matras kan na vijf  jaar gebruik voor 50 % zijn opgebouwd uit dode mijten en hun uitwerpselen, bacteriën, schimmels en vocht. En voor een kussen is het ook niet geweldig: het gewicht van een 2 jaar oud kussen kan voor 10% uit dode mijten en hun uitwerpselen bestaan.

huisstofmijt
Huisstofmijt

Kunnen huisstofmijten op mensen leven?

Huisstofmijten kunnen niet worden gezien en de beten worden niet gevoeld. Maar als de mijten populatie in je bed echt aan de hoge kant is kun je ‘s-ochtends jeukende rode vlekken op je huid hebben. Deze op huiduitslag lijkende plekken zijn het resultaat van de beten van de mijt.
Voor zover bekend kan de huisstofmijt niet op mensen leven en geen ziekten overbrengen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor het reinigen van je bank, fauteuil, stoel of kleed.

Huisstofmijtallergie

Bij een huisstofmijtallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Dus niet op de aanwezigheid van de huisstofmijt zelf.

De uitwerpselen bevatten namelijk allergenen waarop sommige mensen allergisch reageren. Als deze allergene stofjes in contact komen met onze slijmvliezen kan een allergische reactie optreden.

De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie.

Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen.

De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

allergisch huisstofmijt
Allergische reactie huisstofmijten

Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijten leven op plaatsen die donker, warm en gevuld zijn met hun favoriete voedsel. Dit is waarom ze van vezeloppervlakken houden. Vezels geven huisstofmijten een schuilplaats en vezels verzamelen voedsel. Vezeloppervlakken worden door gebruikers niet vaak schoongemaakt. Dus hoopt de verzameling huisstofmijt en de allergenen in vezels zich alleen maar op.

Heb je last van huisstofmijtallergie?

Dan wil je echt zo weinig mogelijk huisstofmijten in huis hebben!
Dit betekent dat je alle plaatsen waar die graag leeft moet opruimen.
Ontdoe je van alle vezelhoudende vloerbedekkingen. Vervang ze door hardhout, laminaat, geconstrueerd hout, vinyl of beton. Harde oppervlakken worden regelmatig gedweild om alle stof en “ander voedsel” voor de huisstofmijten te verwijderen.

Dus opruimen van je vloerbedekking en tapijten. Kleine kleedjes die wekelijks worden gewassen zijn dan nog acceptabel.

Vervang je stoffen bank en stoelen door meubels van hout of (kunst)leer. Deze harde oppervlakken verzamelen geen allergenen en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt.

Doe hetzelfde met je raambekleding. Verwijder gordijnen en vervang deze door harde jaloezieën. Als je toch gordijnen en valletjes wilt laten hangen moeten deze wekelijks worden gewassen in heet water of ze een paar dagen in de vriezer leggen.

Hetzelfde voor alle stoffen poppen en beren en ander kinderspeelgoed.
Wekelijks de vriezer in!

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor het reinigen van je bank, fauteuil, stoel of kleed.

Wat kun je nog meer doen om huisstofmijt allergie te bestrijden?

Luchten
Zet iedere dag de ramen van je huis en zeker de slaapkamer open.

Met heet water wassen
Je kunt huisstofmijten verwijderen door je lakens, kussenslopen, dekens, dekbedden, dekens, gordijnen en handdoeken om de 7 dagen in super heet water te wassen. Niet echt geweldig want heet water zal de stof beschadigen en de kleuren doen vervagen. Als je de lakens in heet  water wilt wast moet je duurzame katoenen lakens aanschaffen die bestand zijn tegen constant heet water.

Hoezen over matras en kussens aanbrengen

Als het gaat om kussens, matrassen en stoffen meubels is het niet mogelijk om deze items om de 7 dagen in warm water te wassen of in de vriezer te stoppen. Vanwege hun dikte hebben denaturerende sprays en poeders slechts een beperkte effectiviteit.

Het is dus zo goed als onmogelijk om de huisstofmijt en hun allergenen uit je bed te verwijderen. Chemische bestrijdingsmiddelen toepassen in en op je bed is ook niet echt de oplossing die wilt hebben
Enige dat je kunt doen is het aanbrengen van een barrière tussen jou en de mijten.

Er zijn hoezen te koop die je over je matras en kussen kunt ritsen.

Deze hoezen voorkomen dat je de huisstofmijt allergenen die zich in het bed hebben verzameld, inademt. Je legt ze eenvoudig op het bed en bedekt ze met je lakens en kussenslopen. Verwijder het normale beddengoed wekelijks en was dit in warm.

Het regelmatig laten uitvoeren van een dieptereiniging op je bank zal zeker ook een positieve bijdrage leveren aan een gezonder binnen milieu!

Regelmatig stoffen en stofzuigen

Veel minder schadelijk voor de mens en het milieu is het gebruik van de stoffer en stofzuiger. Deze hebben altijd de voorkeur boven chemische oplossingen voor het verwijderen van huisstofmijt.

Stof met vochtige doeken en begin altijd aan de bovenkant van de kamer en werk naar beneden. Stof niet af met producten die een residu achterlaten. Dit creëert en trekt weer stof aan. Stof altijd in één richting; anders laat je voortdurend het stof los dat de doek heeft opgenomen.

Stof niet voordat je naar bed gaat. Laat altijd minimaal 2 uur zitten tussen de slaapkamer stoffen en stofzuigen en het naar bed gaan. Stof bezinkt langzaam en je wilt voorkomen dat je neerdalende stof inademt als je in bed ligt.

Stofzuigen met een HEPA-gefilterde stofzuiger. Gebruik een stofzuiger met een volledig gesloten vacuümsysteem zodat stof en allergenen niet uit het apparaat lekken. Zorg ervoor dat het vacuüm is uitgerust met een echt HEPA-filter. Vermijd stofzuigers zonder stofzak. Vermijd modellen met wasbare filters. Stofzuigers zonder zak en stofzuigers met afwasbare filters stellen u weer bloot aan de allergenen die u juist wilt vermijden.

Gebruik dezelfde regels voor stofzuigen als voor afstoffen. Zuig van boven naar beneden stofzuig je slaapkamer niet binnen 2 uur voor het naar bed gaan.

Allemaal te drastische maatregelen voor jou?

Als je het probleem niet aan de bron wilt aanpakken kun je proberen de allergische reactie wat in te perken. Je kunt dan aan de slag gaan met denatureer middelen. Dit zijn allergiebeheersingsproducten. Denaturerende middelen zijn verkrijgbaar als sprays en poeders. Ze werken door het eiwit af te breken dat de allergische reactie veroorzaakt.

Denaturerende middelen ontdoen zich dus niet van allergenen. Ze voorkomen of beperken alleen maar je allergische reactie. Als je een huis huurt en gestoffeerde meubels of tapijten niet kunt verwijderen, kunnen ze verlichting bieden en zijn ze 100% effectiever dan niets doen.

Scroll naar top