Skip to main content

Vuil, vlek of kring in de bank

Mijn bank is vuil en zit vol vlekken en kringen

We horen het heel vaak: onze bank is erg vuil. En dan bedoelt de klant vaak dat er veel vlekken of kringen op zitten. Nou lijkt vuil en vlekken wel het zelfde maar het is het niet. Om maar even kort door de bocht te gaan de volgende 3 stellingen:

een nieuwe en schone bank kan vlekken bevatten

een bank zonder vlekken kan enorm vuil zijn!

kringen zijn het gevolg van verkeerd reinigen

Drie verschillende dingen dus met verschillende oorzaken! Overigens zien we dagelijks vaak een combinatie van deze drie soorten. En doen we daar dus niet moeilijk over maar hebben ze wel een andere aanpak nodig.

Ben je ook weer toe aan schone meubels?

En ben je benieuwd wat het gaat kosten om je meubels weer schoon en fris te krijgen? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan. Ontvang een vrijblijvende offerte

Wat zijn de verschillen en hoe ontstaan ze?

Wat is vuil?

Vuil worden van meubelstof of tapijt is een proces dat in de tijd gaat plaats vinden en niet te voorkomen. Meubels zijn gemaakt en gekocht om te gebruiken en tapijt om op te lopen. Logisch! En alles dat gebruikt wordt zal vuil worden. Soms wordt er met een blauwe (nieuwe) spijkerbroek op gezeten en is er een blauwe waas ontstaan. Maar ook lekker onderuit gezakt zitten of liggen kan nare plekken geven. Huid- en haarvet blijft op de meubelstof liggen en zal op den duur donkere plekken op arm- en rugleuningen geven. De lucht is huis is natuurlijk ook niet schoon (zelfs vaak vuiler dan de lucht buiten). Logisch dus dat meubels in huis vuil worden, zelfs als ze niet gebruikt worden.

Alles wordt vuil

Alles wat we gebruiken zal in de loop van de tijd dus vuil worden. De mate van gebruik bepaalt de snelheid waarmee iets vuil wordt. Daar is dus niets bijzonders aan en is ook niet te voorkomen. Maar de bank is natuurlijk bedoeld om gebruikt te worden. Hangend, zittend of liggend: we brengen wat tijd door op dat meubelstuk. Door dat gebruik wordt de bank langzaam vuil en vuiler. Logisch! Vuil worden is dus een geleidelijk proces waar weinig aan te doen is. Nu hebben we nog loszittend vuil en vastzittend vuil.

Loszittend vuil

Loszittend vuil als stof en zand kan goed door de stofzuiger verwijderd worden. Wel goed zuigen en net zoals de meeste mensen doen: even de zuigmond erover halen en klaar. Goed zuigen is gebruik maken van de kleine zuigmond en dan heel rustig banen trekken over de meubelstof. Alleen dan haal je het zand uit het meubel.

Vastzittend vuil

Vastzittend vuil heeft zich vast gehecht aan de meubelstof (vezels) en kan veroorzaakt zijn door afgeven van kleur van kleding, vuile kleding, en dergelijke. Vastzitten vuil kun je dus niet met de stofzuiger verwijderen en zal langzaam de kleur van de meubelstof den veranderen (de kleur wordt steeds doffer) en hier en daar zelfs vetplekken tonen. Vastzittend vuil kan alleen maar verwijderd worden door het uitvoeren van een goede dieptereiniging van de meubelstof. Ga niet zelf met spuitbusjes, sopjes, stoomreiniger en dergelijke aan de gang want dat helpt allemaal niets. Logisch want je haalt er geen vuil mee af. Je bent het alleen maar aan het in- en uitwrijven  met een nog vuilere bank tot gevolg. Een stoffen bank, fauteuil  of stoel kan alleen maar goed gereinigd worden door een professionele meubelreiniger

Wat zijn vlekken?

Vlekken ontstaan niet geleidelijk maar ontstaan van het ene op het andere moment. Dat kan van alles zijn: vloeistoffen, vetten, oliën,  enzovoort. Snel verwijderen van het gemorste is belangrijk want anders ontstaat er bijna altijd na opdroging een (nieuwe of andere vlek. Belangrijk: ga niet teveel zelf rommelen aan een vlek. Probeer de vlek met warm water en een droge witte doek te behandelen: verdunnen en deppen, verdunnen en deppen, …. Ga daarmee door totdat de vlek niet meer te zien is. Lukt het niet om de vlek eruit te halen stop dan en schakel een professionele meubelreiniger in. Door toepassen van verkeerde schoonmaak middeltjes kan het echt goed fout gaan. Resultaat is dan een vlek die er nooit meer uitgaat (behalve dan met de vlekkenschaar)
meubelreiniging
Bank reinigen is een vak!

Wat zijn kringen?

Ook zo’n veel voorkomend iets. En vaak (bijna altijd) het gevolg van een poging een vlek te verwijderen. Er is iets op de bank gemorst. Rennen naar de bouwmarkt of drogist en een spuitbus kopen: volgens de verpakking gaat dit wonderen verrichten. Prima, vlek even insprayen, licht inwrijven en laten drogen. Helaas, het resultaat is nog erger dan de oorspronkelijk vlek (die er trouwens ook nog in zit). Een grote opdroogkring! Ook wel waterkring genoemd. Help! Dan wordt het tijd om de professionele meubelreiniger erbij te roepen. Maar je had het kunnen voorkomen!

Hoe kringen op de bank voorkomen?

Door niet alleen de plek van de vlek vochtig te maken maar de hele zitting. We noemen dat ook wel van naad tot naad vochtig maken. Meubelstof is een vlakstof: de weef- en stofdraad zijn dus horizontaal geweven. En dus vindt het watertransport ook horizontaal plaats. Het droge deel van de draden trekken het vocht naar zich toe. Op de grens droog/nat vindt het droogproces plaats met ophoping van vuil en chemicaliën op de droogrand. Daar komt die waterkring vandaan. Door de hele zitting vochtig te maken droogt de stof egaal zonder kringen op.

Ben je ook weer toe aan schone meubels?

En ben je benieuwd wat het gaat kosten om je meubels weer schoon en fris te krijgen? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan. Ontvang een vrijblijvende offerte

Ben je ook weer toe aan schone meubels?

En ben je benieuwd wat het gaat kosten om je meubels weer schoon en fris te krijgen? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan. Ontvang een vrijblijvende offerte

Regelmatig (laten) reinigen

Om jouw meubel langer mooi te houden is het regelmatig reinigen van je stoffen bank dus geen overbodige luxe. Goed onderhoud van je meubelstof zorgt dat de stof lang meegaat. Minimaal onderhoud is dan wel door wekelijks de bank goed te zuigen. Maar onderhoud van meubelen is wel meer dan stofzuigen. De bank af en toe afnemen met een vochtige doek en weer laten drogen is ook niet verkeerd. Maar dieper en vastzittend vuil (bijvoorbeeld zand) zul je er niet mee verwijderen. Je kunt je stoffen meubel dan ook beter om de paar jaar goed en diep laten reinigen. Dit is echte de manier om vast- en dieper zittend vuil te verwijderen. Je reinigt jouw kleren toch ook niet met de kruimeldief en een nat doekje? Die gaan in de wasmachine (vergelijkbaar met een dieptereiniging van de meubelstof). Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Stel ze ons gerust via het contactformulier of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Bezoek onze kennisbank !