Wat is de Sinner Cirkel en waar wordt het gebruikt?

koffievlekken verwijderen
sinner cirkel

De Sinner cirkel beschrijft 4 factoren die van invloed zijn op het succes van een reiniging. Een goed gebalanceerde Sinner-cirkel biedt de beste wasresultaten.
Deze 4 factoren zijn Temperatuur, Actie, Chemie en Tijd (T.A.C.T.) vertegenwoordigen de vier belangrijkste factoren die het succes van een was. Deze 4 factoren zijn in ieder reinigingsproces in meer of mindere mate aanwezig.

Wat zijn de 4 factoren van de Sinner Cirkel?

Deze vier factoren hebben binnen een reinigingsproces altijd invloed op elkaar.
Als één factor kleiner wordt, worden de andere factoren groter.
Als er bij een reiniging erg veel chemie wordt gebruikt is de kans groot dat de factoren tijd en temperatuur veel lager zijn.

Chemicaliën/reinigingsmiddelen

Het selecteren van het juiste wasmiddel zal een echt een groot verschil maken voor de taak die moet worden uitgevoerd.

Reinigingsmiddelen werken op verschillende manieren om het reinigingsproces te verbeteren: ze verminderen de oppervlaktespanning van het water, breken de hechtingskrachten tussen vuil en het te reinigen oppervlak af, zorgen ervoor dat vuil kan opzwellen (of anderszins oplossen) en tenslotte het emulgeren van wateroplosbaar vuil in de reinigingsoplossing om het af te voeren.

Het gebruik van de verkeerde middelen kan overigens flink wat schade veroorzaken aan het te reinigen object. Bijvoorbeeld het reinigen van meubelstof met bleekmiddel zal een permanente schade geven. Maar is wel weer geschikt voor het reinigen van het toilet.

Tijd

De factoor tijd bestaat uit twee componenten.
Een daarvan is de reactietijd (of inweektijd): het reinigingsmiddel en de temperatuur werken samen om het vuil binnen te dringen en los te maken. Dit vermindert de krachten die het vuil aan het oppervlak hechten. Sommige reinigingsmiddelen zijn specifiek ontworpen om een langere reactietijd te hebben.

Tweede is de tijd die nodig is om het losgemaakte vuil af te voeren.

Temperatuur

Het temperatuurniveau beïnvloedt het reinigingsproces. Den hierbij aan bijvoorbeeld het gebruik van heet of koud water.

Vet is een goed voorbeeld; warm water reinigt vet of olie in minder tijd dan koud water. Als je ooit hebt geprobeerd vette borden in koud water af te wassen tijdens het kamperen, dan weet je hoeveel moeilijker het is! 

Mechanische arbeid:

De derde van de factoren van Sinner is het mechanische effect.
Dit kan het gebruik van een hogedrukstraal, een borstel of een spons op een oppervlak zijn.

Deze fysieke kracht is belangrijk bij het verwijderen van hardnekkig of vastzittend vuil en daarom is het gebruik van de juiste apparatuur om het werk te doen essentieel.
Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten hogedruksproeiers voor verschillende klussen. Een breed gebogen mondstuk is misschien ideaal om een groot gebied snel nat te maken, maar een turbomondstuk (dat oscilleert) zal een beter effect hebben bij het richten op een probleemgebied.
Maar ook de trommel in de wasmachine en de keuze voor een juiste spons of doek vallen onder mechanische arbeid.

Wat zijn voorbeelden van wisselwerkingen binnen de Sinner cirkel?

Het verwijderen van kalkaanslag op de douchekop:

  • Je kunt dan heel hard gaan boenen met een vochtig doekje.
    De factoren beweging en tijd zijn dan groot en de factoren chemie en temperatuur zijn kleiner.
  • Bij gebruik van schuurmiddel op het schuursponsje hoef je minder hard te boenen en ben je sneller klaar. De factor chemie is groter geworden en de factoren beweging en tijd kleiner.
  • Je kunt ook een (zuur) ontkalkingsmiddel toepassen en laten inwerken. Dan maak je vooral gebruik van de factoren chemie en tijd en zijn de factoren arbeid en temperatuur minimaal.
rooklucht in auto

Als Meubelreiniger hebben we dagelijks te maken met de factoren van de Sinner cirkel en moeten bij iedere opdracht de juiste verhouding van de vier factoren  afwegen. Vooral tijd is een belangrijk factor. Niet haasten maar de gebruikte middelen (chemie) de tijd geven om het werk te doen.

Wat meer koffie drinken dus. Maar ja, als dat het ergste is!

Bij De Meubelreiniger staat kwaliteit altijd boven kwantiteit.
We doen er liever iets langer over om zo het best haalbare resultaat te bereiken dan dat we onder tijdsdruk maar roepen “dat de vlek er niet uit kan”!

Heb je een vraag over de Sinner Cirkel of onze werkwijze dan horen we die natuurlijk graag van je.
Scroll naar top