Rookgeur verwijderen

Het is helaas niet makkelijk om reukgeur uit meubels te halen.

rooklucht verwijderen

Waardoor ontstaat die vieze rookgeur?

Beetje rare vraag natuurlijk. Want die rookgeur of nicotinegeur ontstaat uiteraard door roken. Klopt!
Maar veel andere luchtjes trekken vanzelf weer weg. Maar als er in een ruimte gerookt wordt zal de rookgeur overal intrekken: de muur, de vloer, het plafond en de meubels.

rookgeur in huis verwijderen

Hoe steviger en hoe langer er gerookt is, hoe groter de “schade” aan de woning en meubels zal zijn.

Ook als je in je auto rookt zal alles in je auto die rooklucht opnemen. Net als in je lichaam (maar daar hebben we hier maar niet verder over).

Maar je hoeft niet zelf te roken om last van rookgeur te hebben. Je kunt enorm last hebben van andere mensen in je buurt die roken. Dat kan op straat zijn als de persoon die voor je loopt rookt.

Op een terras als er naast je iemand een sigaar opsteekt. Maar ook als je in je eigen tuin zit en je buren roken. Of de rooklucht komt eenvoudig je huis binnen door een open raam of via ventilatieschachten en blijft dan hangen.

Het is algemeen bekend dat een roker zelf geen last van die onaangename rookgeur. Er kan echt een vieze rooklucht om een roker heen hangen en in zijn/haar kleren zitten. En dit is iets wat de roker zelf niet ruikt maar de mensen in de directe omgeving echt wel. En die kunnen daar last van hebben.

Wekelijks krijgen we wel een klant aan de lijn die op Marktplaats of bij een collega een mooie tweedehands stoffen of leren bank of stoel heeft gekocht. Blij met de aankoop en direct geplaatst in de woonkamer.

Maar dan de volgende ochtend, wat een vieze rookgeur (of nicotinegeur)  in de kamer. Ah jakkes het komt uit die bank/stoel. Waarom is dat ons bij het kopen niet opgevallen?

Terugbrengen gaat niet want de garantie was tot aan de deur (hun buitendeur wel te verstaan).
Maar er moet wel iets gebeuren.
En dus bellen of mailen ze de Meubelreiniger met de vraag “kunt u mijn bank komen reinigen want ik wil die vieze rookgeur eruit hebben?”

En natuurlijk kunnen we de bank, fauteuil of eetkamerstoelen reinigen maar we kunnen alleen de meubelstof reinigen en komen niet in het binnenste van een bank.

En natuurlijk zal het reinigen van de meubelstof zeker verbetering geven.
We verwijderen namelijk het vuil dat in en onder de meubelstof zit. En daarmee wordt ook de meeste stinkende rookgeur verwijderd. Zeker als er lang gerookt is komt er een kleur tevoorschijn waarvan de klant niet meer wist dat dat de originele kleur was.

Maar reinigen van de meubelstof is zeker geen garantie dat er daarna geen rooklucht meer te ruiken is aan de bank of stoel.

Hoe rooklucht verwijderen uit je meubels?

Want die vieze rooklucht kan dus diep in de stoffen of leren bank, fauteuil of stoel zitten. Zelfs in het houten frame.
En het is natuurlijk heel belangrijk hoeveel en hoelang er gerookt is.
Het maakt nogal een verschil of er tijdens de vakantie een weekje licht gerookt is of 20 jaar lang dagelijks door meerdere gezinsleden.

Rook- of nicotinegeur is dus echt erg voor je stoffen en leren meubels (dat even los van je gezondheid)  en kan dus diep zitten het is dan ook niet eenvoudig te verwijderen.

De meubels toch gekocht en thuis pas ontdekt?
Dan kunnen wat simpele acties misschien helpen om de rooklucht voor een deel uit je stoffen of leren bank, fauteuil of stoel te halen.
De mate van verontreiniging is overigens sterk bepalend voor welke actie mogelijk helpt bij het oplossen van het probleem.

En stoffen meubels zijn dan weer wat minder moeilijk dan leren meubels. Een rooklucht die in leer getrokken is, is gewoon zo goed als onmogelijk weer te verwijderen. Het reinigen van leer zal niet of nauwelijks verbetering geven

Bij meubelstof kun je door middel van een dieptereiniging de stof nog goed reinigen.

Ben je benieuwd wat het gaat kosten om je meubels (bank, fauteuil, stoel) weer schoon en fris te krijgen?
Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan.

6 tips om van de rooklucht in je bank af te komen.

Van rooklucht afkomen is absoluut niet makkelijk. En waarschijnlijk gaat het je ook niet helemaal lukken.
Maar er zijn toch een paar dingen die je kunt proberen.
Als is het dan alleen maar om het wat minder te maken.
Daarom 6 tips om van de rooklucht in je bank, fauteuil of stoel af te komen.
Of het allemaal afdoende is blijft de vraag.

Tip 1: luchten

Dit is echt het aller belangrijkste om te doen. Het meubel luchten, luchten en luchten. Het meubel een hele tijd buiten zetten in de wind (wel droog laten staan) kan verbetering geven.

Tip 2: wassen

als de stoffen bank losse hoezen heeft kun je deze  in de wasmachine stoppen. Lees wel eerst goed de wasvoorschriften want verkeerd wassen van de meubelstof kan ook onherstelbare schade veroorzaken. Blijft natuurlijk wel staan dat de stoffen ombouw dan nog steeds stinkt. Een goede dieptereiniging laten uitvoeren kan een deel van het probleem oplossen.

Tip 3: baking soda

je kunt proberen de bank, fauteuil of stoel  schoon te maken met baking soda. Erop strooien, nacht laten liggen. De volgende dag  met de stofzuiger alles eraf zuigen. Soms helpt het, meestal niet!

Tip 4: combinatie van tips

combineer een paar acties die we geven bij het verwijderen van rooklucht uit een kamer

Tip 5: ozon

Als het allemaal niet helpt kun je overwegen om het meubel  bij een professioneel bedrijf in een ozoncabine te plaatsen. Dit is verreweg de beste maar ook duurste oplossing. De prijs voor een ozonbehandeling zal ws. de aankoopprijs van het tweedehands meubel ver overstijgen. En dan heb je nog steeds geen garantie dat alle rooklucht eruit is.

Tip 6: meubels verkopen

De meubels gewoon weer verkopen aan een roker en weer opzoek gaan naar andere meubels en die kopen bij een niet-roker!

Tip 7: EcoSmoke gebruiken

EcoSmoke is ontwikkeld om onaangename geurtjes van sigarettenrook en tabaksluchten op een biologische manier te verwijderen. En met verwijderen bedoelen we dan ook echt verwijderen, niet de geur maskeren. EcoSmoke verwijdert de stank door middel van enzymen. Na 1 of meerdere behandelingen zal de nare rookgeur in de ruimte waar gerookt is verdwenen zijn.
EcoSmoke is leverbaar in onze webshop.

TIP: het beste advies dat we kunnen geven is om geen bank, fauteuil of stoel te kopen bij mensen die roken of gerookt hebben. Ruik je bij een verkoper een rooklucht? Zie je asbakken in de kamer staan? Of gelige wanden en mensen met van die bruine rookvingers?
Koop de meubels dan niet! Hoe mooi ze ook zijn en hoe laag de prijs ook is.

Hoe rooklucht verwijderen uit een kamer waarin gerookt is?

Je hebt een huis gekocht van een roker. Gefeliciteerd met de aankoop. Nu blijkt dat de vorige eigenaar een stevige roker was. Nou dan ook gefeliciteerd met de nieuwe uitdaging om je nieuwe huis weer rooklucht vrij te maken.

En met rooklucht vrijmaken bedoelen we dus niet het maskeren van de rooklucht.

We bespreken in dit artikel het verwijderen van de rooklucht. Niet over maskeren van de vieze lucht.

rooklucht uit kamer verwijderen

En dan zijn er best wel wat dingen om te proberen om van die rooklucht in je ruimte af te komen.
Maar het is niet makkelijk. Rookgeur is een moeilijke geur om te verwijderen, vooral als de geur al lang in de kamer of huis hangt. Ook is hier weer van toepassing dat hoe langer en heviger er gerookt is in huis hoe erger het probleem is.
Als er maar kort gerookt is in de kamer heb je met deze tips een kans om van de vieze rooklucht af te komen.

Er zijn nogal wat zaken waarin de rooklucht getrokken is: muren, behang, plafond, vloer(bedekking), gordijnen, keukenkastjes, enzovoort. Dit moet allemaal aangepakt worden.

5 tips voor het aanpakken van rooklucht aan de bron.

Tip 1: Gordijnen wassen

Gordijnen wassen – rooklucht gaat echt enorm in gordijnen en vitrages zitten. Goed wassen of laten wassen zal veel van die lucht eruit halen. Als dat onvoldoende werkt nieuwe kopen.

Tip 2: muren en plafonds verven

Muren en plafonds verven – de muren en plafonds hebben de rooklucht ook opgenomen. Je kunt proberen de muren en het plafond eerst te reinigen met water met daarin ammoniak en een beetje afwasmiddel.
Maar waarschijnlijk zal opnieuw verven een betere oplossing zijn. Er bestaan verschillende soorten verf die werken tegen de aanslag van nicotine op de muur en plafond.

Tip 3: Luchtfilters en centraal afzuigsystemen schoonmaken

Controleer de luchtfilters van een eventueel aanwezig luchtverwarmingssysteem en centraal afzuigsysteem. Deze zullen flink aangetast zijn en stinken. Goed schoonmaken met water met daarin ammoniak en een beetje afwasmiddel.

Tip 4: Vloerbedekking reinigen

Als er in de kamer vaste vloerbedekking ligt is het verstand dit te laten reinigen. Vraag ons een offerte. Losse vloekleden en karpetten kun je buiten luchten en als dat niet helpt ook laten reinigen.  Vloerbedekking en kleden reinigen is een hele klus maar met de specialisten van de Meubelreiniger is het zo gebeurd!

Tip 5: Keukenkastjes reinigen

Maak alle keukenkastjes aan de binnen en buitenkant goed schoon met water en azijn.

Maskeren is een andere geur aan de lucht toevoegen die sterker is dan de rooklucht. Een luchtverfrisser in het stopcontact steken en aan de lucht een ander geurtje toevoegen. Zo is de rooklucht er nog wel maar je ruikt het niet meer. Een heel goede korte termijn oplossing dus. Maar stop je met maskeren van de rooklucht dan zal die vieze rooklucht gewoon weer te ruiken zijn.

3 doe-het-zelf tips voor verwijderen van rooklucht

We hebben ook wel een aantal doe-het-zelf tips voor je.
Of ze werken? Proberen maar!
“Om te scoren moet je tenslotte eerst op het doel schieten.”

Tip 1: Luchten

Om de vieze geur uit huis te krijgen moet je de kamer luchten. Heel vaak luchten. Je kunt het nooit te veel en te lang doen. Deze actie ligt misschien voor de hand, maar het is een belangrijke eerste stap.

Tip 2: Gebruik azijn

Azijn kan heel goed ingezet worden bij de bestrijding van rooklucht en andere nare geurtjes. Gebruik van azijn kan door sommige mensen ook weer als onprettig worden ervaren. Maar je moet wel bedenken dat de azijngeur weer snel verdwijnt als de azijn wordt weggehaald. Zet een paar schaaltjes azijn op een aantal plekken in de kamer en zet de ramen open zodat de lucht goed ververst wordt.

Tip 3: Koffie als geurvreter

Koffie is een natuurlijke geurvreter en brengt nare geuren terug tot een neutrale geur. Zet een aantal schaaltjes met gemalen koffie in de kamer en de ramen open zodat de kamer goed kan luchten. Laat dit zo lang staan als nodig want het kan even duren.

Na alle doe-het-zelf acties nog steeds een rooklucht in je kamer?

Overweeg dan een ozonbehandeling. Een ozonbehandeling is een oplossing die de vervelende nicotine-geur volledig afbreekt. De geuren worden gewoon vernietigd.
Voordeel van een ozonbehandeling is dat het naast nicotine-geur verwijdering  ook schimmels, virussen, bacteriën en alle andere eventuele veroorzakers van geuroverlast aanpakt.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw kamer en huis weer schoon kunnen maken.
Let op: ga niet zelf aan de slag met ozon want ozon is zeer schadelijk voor alle levende wezens. Je kunt dus niet in je kamer komen tijdens en vlak na een ozonbehandeling.

Wat is ozon?

We hebben het in dit artikel een aantal keer over ozon gehad.
Maar wat is ozon nou eigenlijk?

Ozon is een stof van het element zuurstof. Bij normale temperaturen is het een lichtblauw gas met een onaangename, prikkelende geur.
Ozon roept bij veel mensen een negatieve gedachte op: ozon wordt in verband gebracht met milieuproblemen, luchtvervuiling en stank. We bedoelen dan vaak de ozonlaag die aangetast wordt.

Want ozon is in principe een natuurlijke lucht zuiveraar. Zonder ozon zou het leven op aarde heel moeilijk zijn. De ozonlaag houdt bijvoorbeeld uv-licht tegen.
Ozon heeft een sterk steriliserende werking en wordt dan ook voor verschillende doeleinden ingezet. Bijvoorbeeld om in zwem- of vijverwater te desinfecteren Maar ook  in een gezond aquarium en micro-organismen in het binnenmilieu te doden, ruimtes van geuroverlast te ontdoen en schadelijke stoffen na een brand onschadelijk te maken.

Scroll naar top