Waarom heb ik last van pilling van de meubelstof van de bank
Als je een nieuwe bank met meubelstof hebt gekocht is de kans aanwezig dat de meubelstof na verloop van tijd gaat pillen.
Hier is niets geks aan. Pilling is een materiaal gebonden eigenschap en zal op de meeste meubelstoffen optreden. Het pillen van de bank is dan ook meestal geen reden om terug te gaan naar de winkel of fabrikant.
Alleen in uitzonderlijke gevallen heeft het te maken met een fabricagefout en dan is het natuurlijk wel zaak om dit te melden bij de leverancier. De leverancier zal dan een onderzoek instellen om te bepalen of het wel of geen fabricagefout is.
Pilling heeft overigens maar voor een deel te maken met de kwaliteit van de bekledingsstof. Al bij de aanschaf van een bank moet je letten op uitslag van de Martindale test op de meubelstof. Op veel stofstalen staat deze vermeld. Vraag er dus naar in de winkel.
De uitslag wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 5. Dit is dus van extreme pilling tot geen pilling. Koop je dus een bank met een meubelstof die waarschijnlijk in klasse 1 valt moet je er niet gek van opkijken dat deze stof erg gaat pillen.
Koop je meubelstof in de klasse 5 dan mag je verwachten dat er geen pilling gaat ontstaan.
Het wel of niet pillen van de bank is veel meer afhankelijk van het soort materiaal: wol heeft veel eerder de neiging om te gaan pillen dan katoen of kunstvezels.
In de textielindustrie zijn daarvoor al heel wat testen uitgevoerd.
Maar in een laboratorium kun je wel veel situaties nabootsen. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van de Martindale test voor pilling.
Maar in de praktijk zullen toch weer situaties ontstaan die niet te testen zijn.
Transpiratievocht bijvoorbeeld in combinatie met medicijnen heeft een negatieve inwerking op de meubelstof en kan pilling veroorzaken.
Op warme zomerdagen of avonden zitten we vaak buiten. Goed insmeren met zonnebrandolie is dan een must. Toch even naar binnen om het nieuws te zien. En dan denk je er niet bij na dat je met je ingesmeerde en bezwete rug tegen de meubelstof zit. Niet toch?
En dan trekt het transpiratievocht in de meubelstof. Vooral alcantara kan daar behoorlijk last van hebben.
Bij gebruik van medicijnen zal het transpiratievocht een deel van die stoffen bevatten.
Dat komt allemaal op en in de meubelstof terecht.
En dat heeft gevolgen voor de bank of stoel.
Lees ook ons speciale artikel:
“Wat je beter niet kunt doen met of op je bank – 6 tips“
Maar wat is pilling nou eigenlijk?
Wat is pillen van meubelstof?
Pillen is het samen klitten van overtollige materialen op de meubelstof.
Dit wordt waar genomen als bolletjes op de stof. Deze bolletjes zijn dus opgerolde pluizen, haren, stof of vezels van sokken, dekens of van de meubelstof zelf.
Soms zijn deze bolletjes zwart en soms de kleur van de meubelstof.
Hoe ontstaat pilling?
Er zijn drie redenen waarom pilling ontstaat: externe, slijtage en fabricagefout.
Externe pilling
In de meeste gevallen ontstaat het pillen dus door het oprollen door wrijving: losse vezels vormen kleine bolletjes. Iedere nieuwe stof zal bijvoorbeeld losse vezels bevatten. Dit zijn vezels die tijdens het productieproces tussen het weefsel terecht zijn gekomen. Door de wrijving komen deze los.
Maar ook als je bijvoorbeeld vaak met je sokken op de meubelstof zit zal dat een wrijving geven. En daardoor zal de stof van de sokken bolletjes gaan vormen die vast gaan zitten aan de meubelstof.
Pillen zijn dus harde bolletjes stof die vastzitten aan de meubelstof.
Logisch dat pilling dan ook ontstaat op de plekken met veel wrijving. De zitting en de randen waar je armen en benen de stof raken.
In veel gevallen kan je bij een nieuwe bank al snel last van pilling hebben. Maar het kan eigenlijk altijd optreden. Mensen gaan er bij pilling vaak van uit dat de stof beschadigd is. En dat is zeker niet het geval. Pilling is natuurlijk niet fraai en de bank kan dus een onverzorgde indruk geven.
Slijtage pilling
Slijtage van de meubelstof kan pillen geven. Vaak pas te zien wanneer de bank al wat ouder is. Het is niet altijd even duidelijk waar te nemen maar het verschil is dat, zoals bij externe pilling, er geen mooie ronde bolletjes ontstaan maar juist onregelmatig gevormde pluizen.
De stofdraad is aan het slijten en je gaat zien dat de meubelstof dunner (gladder) wordt en de weefdraad is goed te zien.
Fabricagefout
Als het pillen een uitzonderlijke vorm gaat aannemen of als je een meubelstof gekozen hebt met een Martindale schaal 5 is het verstandig contact op te nemen met de leverancier.
Alleen de fabrikant kan bepalen of er sprake is van een fabricagefout of niet.
Als het een fabricagefout is zal de fabrikant meerdere klachten hebben gekregen over de stof.
Hoe verwijder je pilling van je bank?
Voor het verwijderen van pillen op je bank gaan we uit van de aanwezigheid van pillen die ontstaan zijn door externe invloeden (externe pilling). Dit zal in de meeste gevallen het geval zijn.
Het gebruik van een ontpiller op een bank die aan het pillen is als gevolg van slijtage, zal het slijtage proces nog meer gaan versnellen. Hier moet je echt rekening mee houden.
Met een elektrische pluizentondeuse haal je gemakkelijk pillen en pluisjes van je bank.
Bij het juist hanteren van deze “pluisjesverwijderaar” wordt de stof niet beschadigd..
Met een goede pluizentondeuse scheer je als het ware de opgerolde stofvezels eenvoudig van de meubelstof af.
Wel is het aan te raden om niet te wachten totdat de bank helemaal onder de pluizen zit.
Hou er rekening mee dat je best wel een behoorlijk hele tijd bezig bent met het verwijderen van de pluisjes op je bank met een pluisjesverwijderaar.
Beter om geen andere middelen of apparaten op je bank te gebruiken dan de pluizentondeuse.
Andere apparaten kunnen de stof onherstelbaar beschadigen.
Alcantara
Het pillen van alcantara is al heel lang een bekend probleem en komt bij meerdere fabrikanten voor.
Omdat alcantara geen geweven stof is (zie voor informatie over alcantara onze speciale alcantara pagina) is het pillen anders.
Bij alcantara komen er een soort ‘draadjes’ op de stof te liggen. Het behandelen met een pluizentondeuse is vaak geen goede werkende oplossing. Alles er met een pincet afhalen is een ook een hele klus.
Er is al veel onderzoek naar gedaan maar het blijft onduidelijk waarom alcantara dit soort pillen laat zien. De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in het gebruik en kan een combinatie zijn van drie factoren: transpiratie, warmte en wrijving.
Vaak zijn het juist de plaats waar de knieholte de stof raakt en de naden van de zitkussens waar het optreedt.
Pilling op je bank voorkomen [6 handige tips]
We weten dat pilling nooit helemaal te voorkomen is.
Maar toch zijn er een aantal zaken waar je zelf wat aan kan doen om pilling te voorkomen
Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:
1 – Laat huisdieren als hond en kat niet op de bank liggen of slapen.
Reuze gezellig natuurlijk, maar door de natuurlijk aanwezige vettige vacht van de hond of kat trekt de meubelstof extra stof en vezels van kleding aan.
– Leg geen plaids of grote kussens op de bank.
Plaids, dekens en kussens staan mooi op de bank maar geven ook een wrijvende werking. Deze wrijvende werking zal het pillen van de stof versterken. Vezels afkomstig uit kleding, fleece plaids, kussens en vloerkleden kunnen de vorming van pilling dus negatief beïnvloeden.
Deze producten hebben veel losse vezels die tijdens het gebruik loskomen en samenklitten met de losse vezels die op de meubelstof aanwezig zijn. Dit heeft pilling als gevolg.
3 – Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.
Een lage luchtvochtigheid zorgt voor statische elektriciteit waardoor stof, pluisjes en losse vezels zullen toenemen. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid afnemen tot waarden onder de 40%.
Hierdoor absorbeert de stof te weinig vocht en werkt het oppervlak niet meer geleidend en wordt het dus statisch. Statische oppervlakken trekken stof en pluizen aan die vervolgens weer leiden tot pilling.
Probeer om de luchtvochtigheid in huis tussen 50 en 60% te houden.
4 – Reinig de bank wekelijks door middel van goed stofzuigen met het speciale borstel mondstuk voor meubelstof. Als er geen stof of zand op de bank ligt heb je een kleinere kans op pilling.
Reinig daarom je meubel regelmatig met de borstel van de stofzuiger op een lage zuigstand. Kijk uit dat je de stof niet beschadigt want daardoor zullen vezels loskomen en dat zal de kans op pilling weer vergroten.
5 – Reinig de bank 1 keer per maand met een vochtige, schone katoenen doek of washandje om aanwezige haren van je meubelstof te verwijderen.
6 – Gebruik geen kleefroller voor het verwijderen van haren of stof! De kleefstof zal zeker op de meubelstof achter blijven. En hierdoor hechten vezels en stof makkelijker aan de meubelstof vast.